Barion Pixel

Stratégiai tervezés

Hogyan érjen el valódi hatást, sikereket egy szervezet? Hogyan éri el hatékonyan egy csoport a céljait? Hogy lehet olyan demokratikus, fenntartható szervezetet építeni, amiben jó részt venni? Ezekre a kérdésekre ad választ a rendszeres stratégiai tervezés, vagyis az átfogó stratégiai működés, aminek kialakításában számos szervezetet segítünk.

A Közélet Iskolájában a stratégiai tervezés alatt egy közös folyamatot értünk, amiben a csoport tagjai együtt rajzolják fel a szervezet útját a távoli vágyott jövőtől (vízióból) egészen addig, amit ezen a héten konkrétan meg kell tenni ehhez. Abban hiszünk, hogy a stratégiaalkotás lényege a közös gondolkodás és a demokratikus döntéshozatal. Ez járul hozzá a szervezet fejlődéséhez, ettől tud a csoport minden tagja ugyanazokért a célokért dolgozni és magáénak érezni a szervezetet és annak stratégiáját.

Abban hiszünk, hogy a stratégiai működés, vagyis nem az egyszeri, hanem a rendszeres tervezés és értékelés tud biztos alapot adni a mozgalmi és civil szervezeteknek ahhoz, hogy hatékonyan és motiváltan tudjanak tenni a sokszor csak hosszú távon elérhető céljaikért. Ez segít megtalálni a megfelelő eszközöket az aktuális helyzethez, és lemondani a kiüresedett tevékenységekről, a kiszámítható működés pedig megerősíti a csoportokat. A stratégiai működés ilyen módon segíti a szervezeteket, hogy előmozdítsák a valódi társadalmi változást.

Olyan szervezeteknek ajánljuk a stratégiai tervezést, akik:

  • Közösen szeretnék meghatározni a céljaikat.
  • Fejlesztenék a működésüket.
  • Elkötelezettek a közösségi stratégiaalkotás hasznos, de sokszor küzdelmes folyamata mellett. 
  • Már van gyakorlati tapasztalatuk a saját területükön, vagyis nem frissen alapultak.

 A Közélet Iskolája 2014 óta több mint 30 szervezetet támogatott stratégiai tervezéssel a hatékonyabb, fenntarthatóbb, rendszerezettebb működés kialakításában. Ez egy személyre szabott, intenzív munka, aminek keretében a szervezetekkel többnapos elvonulás keretében dolgozunk hosszútávú céljaik kialakításán és szervezeti működésük fejlesztésén. Már együtt dolgoztunk többek között a TASZ, az Utcáról Lakásba Egyesület, a Budapest Pride és a Mérce csapatával is.

Résztvevőink mondták

Örömteli és hasznos együttműködés volt. Olyan, aminek már másnap éreztük kézzelfogható hatását.
Az aprólékos munka meghozta az eredményét, mert a szervezet ma tudatosabban működik mint korábban. A megalkotott stratégia valódi sorvezetőt jelent a mindennapi munkához.
Sokkal jobban látom, hogy mire van szükség a mozgalom sikeres működtetéséhez.
Ha fontos számodra a tudatos tervezés, a feladatok letisztázása, a fejlődés, ha nem félsz szembenézni azzal, hogy valamit csinálhatnál jobban, akkor ez neked való!

Hogyan kérj tőlünk stratégiai tervezést? Keress minket emailen: info@kozeletiskolaja.hu. A megkeresés után személyesen egyeztetünk a felkérésről.

Olvasd el a stratégiai tervezés kézikönyvünket, amiben sok hasznos elméleti információt és gyakorlati tippet találsz a tervezéshez! 

Megosztás Facebookon
0
Megszakítás