Barion Pixel

Stratégiai tervezés

1-3 nap
5-35 fő​​
100 000 Ft-tól

Hogyan haladjon hatékonyan a saját társadalmi céljai felé egy csoport? Hogyan működjön kiszámíthatóan, kiegyensúlyozottan, demokratikusan egy szervezet? Honnan tudjuk, hogy milyen jövőért dolgozunk és nem csak azt, hogy milyen problémára adunk választ a jelenben?
Ezekre válasz a stratégiai működés, vagyis amikor egy szervezet életének szerves része a rendszeres tervezés és értékelés, ami a jelenlegi munkák tervezésekor a hosszú távú társadalmi vízióból és jövőbeli célokból indul ki.

A Közélet Iskolájában a stratégiai tervezés alatt olyan folyamatot értünk, ahol a csapattagok együtt gondolkodva rajzolják fel a szervezet útját, közösen keresnek megoldást a szervezeti dilemmákra és demokratikus döntenek a közös ügyekről. Mi abban hiszünk, hogy a stratégiai működés, vagyis nem az egyszeri, hanem a rendszeres tervezés és értékelés tud biztos alapot adni a mozgalmi és civil szervezeteknek ahhoz, hogy hatékonyan és motiváltan tudjanak tenni a sokszor csak hosszú távon elérhető céljaikért. Ez segít megtalálni a megfelelő eszközöket az aktuális helyzethez, és lemondani a kiüresedett tevékenységekről, a kiszámítható működés pedig megerősíti a csoportokat. A stratégiai működés ilyen módon segíti a szervezeteket abban, hogy előmozdítsák a valódi társadalmi változást.

Egy alkalommal és rendszeresen is dolgozunk együtt szervezetekkel. Rendszeres partnereinknek általában félévente vagy évente facilitálunk 1-3 napos tervezési alkalmakat.
Az újonnan érkező szervezeteknek javasoljuk általában a vízió és misszió kialakítását, majd ezt követően szoktunk beszélni igény szerint a hosszú és rövid távú célokról, a korábbi időszak értékeléséről, a szervezet felépítéséről, munkafolyamatok és munkakörök tisztázásáról, döntéshozásról vagy új tevékenységek kialakításáról, meglévő tevékenységek priorizálásáról.

A Közélet Iskolája 2014 óta több mint 30 szervezetet támogatott stratégiai tervezéssel a hatékonyabb, fenntarthatóbb, rendszerezettebb működés kialakításában. Dolgoztunk többek között a TASZ, az Utcáról Lakásba Egyesület, PATENT Egyesület, a Láthatatlan Tanoda és a Mérce csapatával is.

Gyakori kérdések

Miért jó a stratégiai működés?
 • Tudatosabb működést eredményez, amiben minden tag vagy munkatárs érti a szerepét.
 • Teret ad átgondolni, milyen társadalmi célokért dolgozik egy szervezet, és azok eléréséhez mik a megfelelő eszközök. Teret ad nemet mondani arra, ami nem a szervezet stratégiai céljait szolgálja, hanem a megszokások vagy a külső kényszerek diktálják.
 • Ezeken az alkalmakon meg lehet vitatni rég óta húzódó kérdéseket, eldönteni a dilemmákat, így a mindennapi működés sokkal olajozottabb lesz.
 • Priorizálunk és reális terveket kovácsolunk, így megelőzhető a túlterheltség és kapkodás.
 • Olyan csoportoknak, akik nagy társadalmi hatást szeretnének kifejteni és ennek érdekében hosszú távra építkeznek.
 • Olyan civil szervezeteknek vagy informális csoportoknak, mozgalmaknak, akik a társadalmi igazságosságért dolgoznak és fontos számukra a demokratikus csoportműködés.
 • Olyan szervezeteknek, akik szeretnének kitörni abból, hogy a pályázatok diktálják, hogy mit csinálnak.
 • Teljesen frissen alapult szerevezeteknek, mert akkor hasznos a stratégiázás, ha a csoportnak már van legalább 1-2 év tapasztalata a területén. Új kezdeményezéseknek inkább a képzéseinket ajánljuk.
 • Olyan szervezeteknek, akik pénzügyi krízisben vannak, hiszen egy ilyen szituáció nem a hosszú távú tervezés időszaka, hanem gyors problémakezelésre van szükség.
 • Olyan csapatnak, ahol komoly konfliktusok és elmérgesedett viszonyok vannak. Ebben az esetben szervezetfejlesztők segítségét javasoljuk. A Közélet Iskolája megközelítése a közös tervezésre és szervezeti struktúra kérdéseire koncentrál, viszont nem dolgozunk a csoporton belüli személyes viszonyokkal és konfliktuskezeléssel.

Olyan módszerrel dolgozunk, hogy mindenki véleményét be tudjuk csatornázni. Nagyrészt komoly agymunkát végzünk (szövegalkotás, célok kitűzése, építő viták), de igyekszünk közösségi és játékos részekkel színesíteni a programot. Azt javasoljuk, hogy a szervezetből minél többen vegyenek részt a stratégia tervezés folyamatában akár eltérő szerepből (pl. önkéntesek, kuratóriumi tagok, szakmai és háttérmunkát végző munkatársak, vezetők). ). Azok fogják a magukénak érezni a stratégiát, akik dolgoztak rajta, és annál tartalmasabb lesz a stratégiai tervezés, minél több szempont és tapasztalat kerül a közös gondolkodásba.

Itt olvashatsz többet a módszertanról.

Itt pedig letöltheted a kiadványunkat a témában.

 • Előkészítő találkozókon való részvételt és aktív kapcsolattartást.
 • A tervezés időtartama alatt képzési helyszín biztosítása (ez lehetőleg ne a szervezet saját irodája legyen, mert fontos a kiszakadás a hétköznapi térből).
 • Eszközök, étkezés és utazás biztosítása a facilitátorok és a szervezet résztvevő tagjai vagy munkatársai számára.
 • Tapasztalt facilitátorokat, akik a teljes programot megtervezik és levezetik.
 • Konzultációt az előkészítő szakaszban.
 • Egy részletes jegyzetet, amit a stratégiai tervezés után elküldünk.

Általában 2 képzővel dolgozunk, kivéve 25 főnél nagyobb szerevezetek esetében. A szolgáltatás piaci ára 15.000 Ft/óra/képző, de a szűkösebb erőforrásssal rendelkező szervezeteknek kedvezményt biztosítunk. Minden stratégiai tervezéshez egyedi árajánlatot adunk. 

Résztvevőink mondták

Örömteli és hasznos együttműködés volt. Olyan, aminek már másnap éreztük kézzelfogható hatását.
Az aprólékos munka meghozta az eredményét, mert a szervezet ma tudatosabban működik mint korábban. A megalkotott stratégia valódi sorvezetőt jelent a mindennapi munkához.
Sokkal jobban látom, hogy mire van szükség a mozgalom sikeres működtetéséhez.
Ha fontos számodra a tudatos tervezés, a feladatok letisztázása, a fejlődés, ha nem félsz szembenézni azzal, hogy valamit csinálhatnál jobban, akkor ez neked való!

Hogyan kérjek ajánlatot vagy rendeljem meg a szolgáltatást?

Írj emailt az info@kozeletiskolaja.hu címre és megbeszéljük a részleteket

VAGY

Töltsd ki az alábbi űrlapot és hamarosan visszajelzünk:

Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás