Barion Pixel

Kutatás

Érdekel, hogyan működik a közösségi alapú kutatás? Gondolkoztál már azon, hogyan lehet a kutatás segítségével valódi társadalmi változást elérni? Hogyan válhatnak kutatóvá azok, akiknek nem volt lehetőségük erről egyetemen tanulni? A Közélet Iskolájában választ kaphatsz ezekre a kérdésekre!

Mi az a részvételi akciókutatás? 

Arjun Appadurai dolgozta ki a „kutatáshoz való jog” gondolatát, amelynek lényege, hogy társadalmi helyzettől függetlenül mindenkinek joga van ahhoz, hogy kérdéseket tegyen fel, kutatást végezzen és tudást termeljen. A részvételi akciókutatás a kutatáshoz való jog érvényesítésének egyik módja, amelynek során a témában vagy problémában érintett emberek azért vizsgálják az őket körülvevő valóságot, hogy megértsék, majd megváltoztassák azt.

Tevékenységünk 

  • Saját részvételi akciókutatások megvalósítása: eddig három részvételi akciókutatást kezdeményeztünk
  • Szakmai konzultáció, tanácsadás biztosítása olyan szervezeteknek, csoportoknak, kutatóknak,  akik részvételi kutatásokat szeretnének megvalósítani.
  • Előadásokat, workshopokat tartunk téma iránt érdeklődő szervezetek és csoportok számára, valamint egyetemeken.  

Ha szeretnél velünk együttműködni részvételi akciókutatás megvalósításában, tanácsot kérnél vagy mentorálást szeretnél saját kutatásodhoz, esetleg szívesen szerveznél a csoportod számára előadást, vagy workshopot a témában, akkor írj nekünk és megbeszéljük a részleteket: info@kozeletiskolaja.hu!

Olvasd el a Mérce oldalán megjelent interjúsorozatunkat a részvételi akciókutatásról!

Könyv: A kutatás felszabadító ereje – A részvételi akciókutatás elmélete és gyakorlata

Mi az a részvételi akciókutatás? Miben tér el a hagyományos egyetemi kutatásoktól? Lehetséges-e lebontani a kutató és kutatott közötti hierarchiát, és ha igen, mennyire és hogyan? Hogyan függ össze a kutatás és az aktivizmus? Mit jelent a gyakorlatban, hogy a tudás hatalom? Hogyan válhatnak olyan emberek kutatóvá, akik sosem jártak egyetemre?

A Közélet Iskolája legújabb kötete ezekre a kérdésekre keresi a választ elméleti írások és esettanulmányok segítségével, Magyarországról és külföldről.

Ha szívesen elmélyednél a témában, akkor neked szól a részvételi akciókutatás képzésünk. Ha nem akarsz lemaradni a meghirdetéséről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre!

Saját részvételi akciókutatásaink 

A “Küzdelmeink története” kutatócsapatot hat aktivista és két szövetséges alkotja. Ők közösen keresték a választ arra a kérdésre, hogy a koronavírus-járvány milyen politikai lehetőségeket tartogat az alulról szerveződő közösségek számára, és hogyan tudnak ezekkel akár hosszú távon is élni.

Bővebben a kutatásról és Kutatási összefoglaló kiadvány

Az “Önállóan lakni – közösségben élni” kutatás a mozgáskorlátozott emberek önálló lakhatását vizsgálta. Az érintetteket összefogó kutatócsoport később mozgássérült érdekvédelmi csoporttá alakult, akik készek arra, hogy tudatos állampolgárként vagy érdekvédőként hozzájáruljanak a jelenlegi helyzet megváltoztatásához.

Bővebben a kutatásról

A “Mikor van a tetteknek ideje, ha nem ilyenkor?!” című részvételi akciókutatás a magyar társadalomtörténet egy eddig szinte láthatatlan részét, a lakhatási mozgalmak történetét tárta fel. A projektben kilenc lakásszegénységben élő ember és két társadalomtudós vett részt.

Kutatási összefoglaló és kiállítás

Megosztás Facebookon
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás