Barion Pixel

Tudástár

2021. október 15-17-ig tartott a Közös Városunk 2.0 online konferencia, ahol azt vitattuk meg magyar és nemzetközi vendégekkel (döntéshozókkal, aktivistákkal, civil szervezetek munkatársaival), hogyan lehet ma küzdeni az igazságos városi társadalmakért és hatékony politikai oktatást végezni. Az összes online kerekasztal beszélgetést itt lehet visszanézni magyar felirattal!

Aktivisták a városházán

4 önkormányzati vezető – 4 történet. Hogyan jutott el oda aktivistaként, szakértőként, szervezkedő emberként Varga Andrea, Pikó András, Döme Zsuzsa és Misetics Bálint, hogy közpolitikai szerepet vállaljanak? Mennyire vannak megelégedve az elmúlt 2 évvel, amit a fővárosi, miskolci, ferencvárosi és józsefvárosi önkormányzatokban tötlöttek? Mi volt könnyű? Mi volt nehéz? Hogyan tudnak együttműködni a pártokkal? A beszélgetés végén csemegével is várunk: a résztvevők egymástól kérdeznek, és akár nehezeket is!

Részvételi folyamatok az önkormányzatokban

Az állampolgári részvétel kultúrájának megteremtése, a részvételi költségvetés bevezetése az elmúlt időszakban több országban is elkezdődött. Mik az eddigi tapasztalatok? Vajon jó öltet-e kötelezni az önkormányzatokat a részvételi költségvetés alkalmazására? Nemzetközi kerekasztal beszélgetésünkön G. Szabó Dániel (Fővárosi Önkormányzat, Koordinációs Főosztály, főosztályvezető), Kovács Kamilla (részvételi referens, Miskolci Önkormányzat), Milota Sidorova (igazgató, Metropolitný inštitút Bratislavy) és Sylwia Betlej (irodavezető, Gdanski Önkormányzat) beszélgetett a részvételi irodák kihívásairól és jövőjéről.

A képviselők számonkérése és számonkérhetősége az önkormányzatokban

A 2019-es önkormányzati választási kampányban kaptunk rengeteg sok választási ígéretet és a mi felelősségünk is az, hogy ezek meg is valósuljanak” – de milyen lehetőségei vannak a civil szervezeteknek a képviselők számonkérésére a valóságban? Ezzel kapcsolatos nehézségeikről, dilemmáikról beszélgetett Juhász Veronika, az MKKP országgyűlési képviselője, Vincze Orsi, a K-Monitor jogi munkatársa, Halász Áron a Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettese és Szulovszky István, a Civil Kotta elnöke.

Milyen társadalomért tanítunk? – állampolgári oktatás és társadalmi hatás

Milyen célokat tűz ki magának egy állampolgári oktatással foglalkozó szervezet? Honnan tudjuk, hogy elérjük-e a kitűzött hatást? Hogyan tudjuk elképzelni azt az igazságosabb társadalmat, amiért dologzunk? Állampolgári oktatással, mozgalomépítéssel és hatásméréssel foglalkozó magyar és nemzetközi szervezetek képviselőivel beszélgettünk arról, hogy milyen vízióért dolgoznak nap, mint nap és mi teszi hatásossá a munkájukat.

Szerveződj! – Politikai mozgósítás, mozgalomépítés és állampolgári oktatás

Mitől mennek ki az emberek az utcára? Hogyan lehet mozgósítani a hosszútávú közéleti, közösségi munkára? Mikor vesznek részt a mozgalomépítésben hátrányoshelyzetű csoportok tagjai? És hogyan tudja ezt támogatni az állampolgári oktatás? Nemzetközi és magyar szervezetekkel beszélgettünk az elnyomott emberek politikai részvételéről és a mozgósítás, közösségszervezés sikereiről és nehézségeiről.

Megosztás Facebookon
A Közélet Iskolája célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük az önszerveződéshez szükséges tudást és képességeket. Képzéssel, stratégiai tervezések vezetésével, kutatással és tudástermeléssel támogatjuk a civil szervezeteket és alulról szerveződő csoportokat...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás