Barion Pixel

Tudástár

Amikor jelentkeztem erre a képzésre, nem tudtam pontosan, hogy mire számítsak. Sokat tűnődtem, hogy nekem szól-e és majdnem lemondtam, hogy a vizsgákra készüljek. Utólag szemlélve nagyon sajnáltam volna, ha nem veszek részt, ugyanis a részvételi akciókutatást tartom a közös megismerés és cselekvés legszebb formájának. A képzés által bemutatott módszertan és annak korábbi sikerei arra ösztönöznek, hogy mozgalmi tevékenységemet a részvételi akciókutatási törekvések elősegítésének és népszerűsítésének szenteljem. Ez a beszámoló is ezt a célt hivatott elérni.

Két napot töltöttünk együtt az Aurórában, amely számos civil mozgalom akadálymentesített otthona és törzshelye, illő helyszín a képzés tematikájához. Különböző mozgalmak elhivatott tagjai ültek le aznap, hogy kérdéseikkel és válaszaikkal vértezzék fel egymást a részvételiség és közös megértés módjait illetően. A befogadó közeget mi sem igazolhatná jobban, hogy nem csináltunk ügyet abból, hogy a képzésen én voltam az egyetlen férfi és az, hogy a képzés által biztosított tudás összetettségét a résztvevők sokszínűsége új szintre emelte.

A képzés egyik számomra legfontosabb eleme a felszabadítás iránti elkötelezettség bemutatása a részvételi akciókutatáson keresztül. A közösen áttekintett módszertani alapelveket feldolgozva világossá vált, hogy legfőbb feladatunk az, hogy megteremtsük az igényt, a megfelelő teret és a szükséges erőforrásokat az érintettek számára, hogy felfedezhessék saját problémáikat és érvényesíthessék közös érdekeiket. Ez a megközelítés nem csupán egy elméleti keret, hanem eszköz, amely által bárki élhet a kutatáshoz való jogával.

Ahhoz, hogy érvényesítsük ezt a jogot, ismernünk kell minden előfeltételét és az előttünk álló kihívásokat. Felkészült és figyelmes képzéstartóink, továbbá a résztvevők lelkesedése hozzásegített minket ahhoz, hogy rengeteg szempont és módszer kerüljön a kezünkbe ahhoz, hogy szerteágazó, körkörös és hullámokat verő megmozdulásként ható kutatások szervezői és szövetségesei lehessünk. Mindezt tovább fokozták a meghívott vendégek beszámolói, a feldolgozott dilemmák és az részletes leírások a kutatás folyamatának és kimenetelének lehetőségeiről.

Ifjú mérnökként új cselekvési és kutatási utak nyíltak előttem és remélem, hogy méltó és alázatos szövetségese lehetek a jövő részvételi akciókutatóinak. Szemléletváltó két nap volt ez számomra és úgy gondolom, sok másik résztvevő számára is. Boldogan ajánlom ezt a képzést mindenkinek, vegyünk részt rajta minél többen!

Hegedűs András, résztvevő

Megosztás Facebookon
A Közélet Iskolája célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük az önszerveződéshez szükséges tudást és képességeket. Képzéssel, stratégiai tervezések vezetésével, kutatással és tudástermeléssel támogatjuk a civil szervezeteket és alulról szerveződő csoportokat...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás