Barion Pixel

Tudástár

A kritikai pedagógia képzés a Közélet Iskolájának a leghosszabb képzése, és akik elvégzik, az iskola öregdiákjai lesznek. Minden évben szervezünk egy osztálykirándulást, idén nem mentünk messze: a fővárosban néztük meg a múlt század eleji szabadgondolkodó egyetemisták csoportjának, a Galilei-körnek a 1910 és 1919 közötti klubhelységét (persze csak kívülről).

Aztán Csunderlik Péter, a kör szakértője  kalauzolt át bennünket a kör életének közel 10 évén. A szabadgondolkodó, az önképzésre és a gondolkodás szabad művelésére fókuszáló diákegyesületet Ady Endre a Új, tavaszi sereg-számla című versével méltatta.

A Galilei-kör az oktatás világiasodását és korszerűsítését, a szegény hallgatók szociális segítését, a nagybirtok-ellenességet,  tűzte ki zászlajára, a korabeli társadalom és politika mégis üldözte őket.

Olvassátok Csunderlik Péter könyvét: A Galilei Kör története. Szabadgondolkodók a századelő Magyarországán

Megosztás Facebookon
Ünnepelj velünk! Tízéves a Közélet Iskolája, tíz éve dolgozunk közösségi oktatási központként és segítjük az önszerveződést és mozgalomépítést. Az elmúlt évtized rengeteg tudásból, tapasztalatból és közös küzdelemből állt össze – nagyon...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás