Barion Pixel

Tudástár

Az utóbbi időben mindig megfogadom, hogy hétvégén már nem fogok menni sehova, mert nagyon sokat dolgozom, de Magyarországon mozgalomról nem tudok, hogy máshol is lehetne tanulni, unikum az ország képzési palettáján, ezért várakozással vegyes kíváncsisággal érkeztem a hétvégi tréningre.

Ez a hetedik vagy nyolcadik Közélet Iskolája képzés, amin részt vettem – talán ez mutatja, hogy szakmailag mennyire hasznosnak tartom ezeket a programokat.

Tíz éve foglalkozom közösségi érdekképviselettel, több éve a munkaszerződéseimben is az van, hogy „közösségszervező”, vagyis közösségi érdekérvényesítéssel foglalkozó szakember. És valljuk be magam is létrehoztam társaimmal és sikerre vittem egy társadalmi mozgalmat. Akkor miért hasznos nekem vagy akár másnak erről tanulni, hiszen egy Fidesz újabb kétharmaddal mit akarhat bárki is?

Többek mellett azért, mert most a tanulásnak van az ideje, meg kell értenünk, fel kell ismernünk, hogy miben vagyunk hazánkban és hogyan tudunk változást elérni.Azért, mert ha Magyarországon vagy és érdekel az érdekképviselet (részt vettél már valamilyen aktivizmusban, tüntetésen, aláírtál petíciót, stb.), fontos megtanulnod, hogy mi az egyáltalán, hogy mozgalom, társadalmi mozgalom, milyen részei, dimenziói vannak, hiszen egy sikerre vitt mozgalommal tudunk a legeredményesebbek lenni, érdekeinket érvényesíteni.

Nagyon hasznos volt számomra, mert megismertem, hogy van egy mozgalmi gyűjtemény (mozgalmak.hu), óriási köszönet Sebály Bettinek!, aminek tanulmányozása közben rájövünk, hogy Magyarországon mindig voltak emberek, akik kiálltak az érdekeikért és utána tudsz nézni, hogy amiben változást szeretnél elérni, annak milyen előzményei voltak és ha sikertelen volt, milyen tanulságai lehetnek számodra, csoportod számára.

Áttekintettük a vezetői szerepeket, hiszen sikeres egy csoport csak jó vezetőkkel lehet és sokszor nem értékeljük igazán azokat, akik pedig kulcsszereplők egy közösségben. A képzésen a saját, minket érdeklő témák kapcsán dolgozhattunk, ki-ki a saját tudása, érdeklődésének megfelelően, ami nagyszerű volt. Mindig különböző emberekből álló csapat jön össze, ami külön érték, hiszen sokat tudunk egymás tapasztalataiból, meglátásaiból tanulni.

Sebály Betti és Udvarhelyi Tessza már önmagában garancia arra, hogy alaposan átgondolt, felépített képzésen vegyél részt. Mindketten rendszeresen járnak külföldre, így nemcsak a magyar, hanem nemzetközi tapasztalatokat is átadják, a saját kiemelkedő munkatapasztalatuk mellett.

Összefoglalva: mindenkinek ajánlom ezt a képzést, aki szeretne tenni és változást elérni a közösségével Magyarországon. Mivel egy mozgalom része az érdekérvényesítés, közösségszervezés, ezért én ajánlanám KIA (Közélet Iskolája) képzései mellett a Civil Kollégium Alapítvány közösségszervezés képzését azoknak, akik meg szeretnék tanulni azt a folyamatot, ahogyan a hatékony, valódi változást hozó közösségi érdekérvényesítést érdemes végezni.

„A demokrácia nem főnév, hanem ige”. Cselekedjünk!

Csordás Anett beszámolója

Megosztás Facebookon
Egy közösségi tér munkatársaként látogattam el a műhelyfoglalkozásra, és bár alapvetően tisztában voltam a ciklikusság koncepciójával, nagyon érdekelt, hogy szervezeti szinten ez a szemlélet hogyan tud megvalósulni.    Az alkalom...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás