Barion Pixel

Tudástár

A Közélet Iskolája 2022. február 23-i beszélgetése a választási csalások témáját dolgozta fel. A beszélgetés apropója – a 2022-es áprilisi magyarországi választásokon kívül – a Mindenki labdába rúghat c. film vetítése volt, ami egy ohiói kormányválasztás körüli szabálytalanságokat tárta fel. A résztvevők (Pákozdi Éva, Számoljunk Együtt Mozgalom; Bálint Mónika, Civil Kollégium Alapítvány, Tiszta Szavazás Program; Hain Ferenc, Tiszamenti Köztér) mind sok éves tapasztalattal rendelkeznek azzal kapcsolatban milyen lehetőségeket ad a magyar választási törvény a csalásokra, milyen technikák vannak, amelyekre érdemes odafigyelni, és mit tehetünk akár még az adott napon is a választások tisztaságáért.

A választási csalások kapcsán a legtöbbeknek általában az adott napon, a szavazóhelyiségekben fellépő visszaélések jutnak eszükbe, melyre leginkább azzal lehet felkészülni, hogy az egyes szavazatszámláló bizottságokba nem csak a pártok által delegáltak vagy fizetett szavazatszámláló tagok kerülnek, hanem – egyelőre csak szervezeteken keresztül – független, civil szavazatszámlálók is. Számos példa hangzott el arra vonatkozóan ez hogyan erősíti a tiszta választásokat, miért fontos, hogy mozgóurnát független tag is kísérjen, hogy a támogatott szavazás (olyanok részére például, akik nem tudnak olvasni) is tisztán történhessen, miért fontos felhívni mindenki figyelmét arra, hogy ha valamelyik szavazólapot nem kívánja átvenni, azt önmaga húzza ki az aláírt listából.

Számomra teljesen újdonság volt, hogy – bár szavazók vagy bizottsági tagok a szavazóhelyiségben sem képet, sem hangot nem rögzíthetnek semmilyen formában – az újságíró igazolvánnyal rendelkezők már a körzetek nyitása előtt jelen lehetnek és akár a teljes napot dokumentálhatják minden lehetséges módon. Amikor újságírók élnek ezzel a lehetőséggel az már önmagában elég riasztó lehet az esetleges választási csalást tervező vagy szavazókat direkt módon befolyásolni kívánó bizottsági tagok számára.

Felmerült viszont az is, hogy a választás napját megelőző mozgósítás és ismeretterjesztés mennyire fontos, hiszen ez a fajta tájékoztatás segíti, hogy mindenki tudjon az átjelentkezés lehetőségéről, a választás menetéről, egyáltalán a választáson indulók programjáról (vagy jelen helyzetben valós információkat kapjon a népszavazás kérdései kapcsán), és akár arról is, hova fordulhat, ha visszásságot észlel. Ebben az időszakban is részt lehet venni aktívan a visszaélések visszaszorításában, akár már az aláírásgyűjtés időszakában is.

A választókerületek között elég látványos különbséget lát minden résztvevő, a legnagyobb probléma azokban a körzetekben tapasztalható, ahol a legkiszolgáltatottabb, hátrányos helyzetű csoportok élnek. Számukra a direkt vagy indirekt ráhatás, a bármilyen csekély mértékű anyagi befolyásolás, a közvetlen ellenőrzés, akár tömeges befolyásolás (például „buszoztatás”, szavazatvásárlások, helyi rendezvények) a választások teljesen természetes velejárója, az általános félelmük és kiszolgáltatottságuk ebben a helyzetben is megjelenik. (Épp ezért nagy segítség, ha önkéntes szavazatszámlálók nem csak saját településükön, hanem akár több 100 kilométerrel távolabb is vállalják ezt a feladatot.)

Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy jelenleg a civil mozgósító szervezetek összefogása segíti azt leginkább, hogy a problémás kb. 400 szavazókörzetbe is kerüljenek civil bizottsági tagok, és így kevesebb visszaélés történhessen. Bár újabb trükk mindig lesz, akár törvényes (mint a 2021 őszén elfogadott javaslat, miszerint fiktív lakcímmel is lehet szavazni), akár nem, amire nem lehet eléggé felkészülni. A cél, hogy a kölcsönös bizalmatlanság elvén történő szavazatszámlálás valósuljon meg egyszer.

A jövőre vonatkozóan a szervezetek nem szeretnék április után abbahagyni a munkájukat a következő választásokig, hiszen a járvány miatt elmaradt kis önkormányzati választások és népszavazások tisztasága is fontos, sok tapasztalatot gyűjthetnek ebben a helyzetben is, és szeretnének folyamatosan nagy hangsúlyt fektetni az oktatásra és az állampolgárok tudatosságának növelésére. A választások után a jelenlegi választási törvények vagy a választásokra jelentősen kiható szabályozások felülvizsgálata is mindenképp szükséges lenne akár a határon túl élő magyarok, magyarországi lakcímmel nem rendelkezők, akár a magyarországi lakcímmel rendelkező, de külföldön dolgozó szavazók, akár a fiktív lakcímmel rendelkezők esetében, hiszen az ő voksaik is jelentős különbségeket eredményezhetnek.

Amennyiben a szavazás napján bármilyen visszaélést tapasztalna bárki, akkor érdemes a helyszínen a szavazatszámláló bizottsághoz fordulnia, amennyiben nem a szavazóhelyiségben tapasztal valamit (pl. kint látja, hogy szavazólapok kerültek ki a helyről), akkor a rendőrségnek vagy a választási irodának is jelezheti ezt.

Háttérinformációk találhatóak: tisztaszavazas.hu / szamoljunkegyutt.hu / tasz.hu

Darabos Dina beszámolója

Megosztás Facebookon
Ünnepelj velünk! Tízéves a Közélet Iskolája, tíz éve dolgozunk közösségi oktatási központként és segítjük az önszerveződést és mozgalomépítést. Az elmúlt évtized rengeteg tudásból, tapasztalatból és közös küzdelemből állt össze – nagyon...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás