Barion Pixel

Tudástár

Azt hiszem, az az elképesztően nehéz a civil vállalásokban, hogy saját elköteleződések mentén alakuló csoportokból születnek, sokszor olyan emberek között, akik egyébként nem professzionális szervezetépítők. Nem tudják, hogy milyen lehetőségeik és eszközeik vannak egyáltalán ahhoz, hogy az ügyeiket pontosan és megfelelő személyek, csoportok felé artikulálhassák. Nem tudják, hogy hol találhatnak szövetséges egyéneket, közösségeket, és nem tudják, hogy milyen eszközeik vannak ahhoz, hogy döntéshozókat befolyásoljanak.

A Toborzás és szövetségépítés képzés keretében három nagyobb pontba gyűjtve a hatékony önkéntestoborzást és -megtartást, a transzparens, következetes és átlátható szervezetfejlesztést és a szövetségépítés típusait, lehetőségeit beszéltük át. A képzés egyszerre nyújtott egy könnyen átlátható és egyszerű elméleti alapot ezekből a témákból, mutatott példákat a képzők saját szervezetinek a tapasztalatain keresztül, és teremtett lehetőséget arra, hogy a saját tapasztalatainkról, problémáinkról beszélgessünk más olyan résztvevőkkel együtt, akik szintén ismerik a városi civil világot.

Az egyszerű ábrák, mátrixok és ritkán feltett kérdések segítségével tisztáztunk, milyen szervezeti erő rejlik az önkéntességben és a jól működő, ügyeket erősen vivő szövetségi viszonyokban. Többen szembesültünk azzal, milyen strukturális problémák vezettek ahhoz, hogy egy-egy program keretében korábban rosszul éreztük magunkat önkéntesként, vagy gondolkoztunk azon, hogy milyen ki nem mondott, talán át sem gondolt félreértések vezethettek, vezethetnek egy-egy szövetség felbomlásához.

Azt tanultuk meg, hogyan tudunk a lehető legtranszparensebbek lenni az önkéntesek és a szövetségesek előtt egyaránt, és módszereket kaptunk arra, hogy hogyan lehetnek még gyümölcsözőbbek ezek az együttműködések.

Veszprémi Szilveszter résztvevő

Megosztás Facebookon
A Közélet Iskolája célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük az önszerveződéshez szükséges tudást és képességeket. Képzéssel, stratégiai tervezések vezetésével, kutatással és tudástermeléssel támogatjuk a civil szervezeteket és alulról szerveződő csoportokat...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás