Barion Pixel

Tudástár

Mond neked valamit a kifejezés: állampolgári ismeretek? Van neked olyanod? Tanítottak erre? A társadalom tagjaként téged jogok is illetnek a kötelezettségeid mellett!?

A jogaidat érdemes ismerned, mert nem védik meg magukat helyetted, és ha úgy gondolod, hogy nem csak téged érintenek bizonyos (jog)sérelmek, hanem a környezetedben, közösségedben másokat is, akkor érdemes erről együtt gondolkodni, közösen fellépni, hangot adni ennek, szervezkedni, érdeket, jogot érvényesíteni adott esetben.

Ehhez jó belépő a képzés.

Ha már benne vagy, és próbálsz kiállni magadért, közösségedért, és úgy is gondolod, hogy járatos vagy ebben még akkor is nagyon ajánlom a részvételt, mert értő mentorok segítségével strukturáltan vezetnek egy útvesztőkkel teli vidéken, és biztosan lesz olyan, amiről még nem hallottál, amivel kapcsolatban egy gyakorlati példa visz tovább, vagy olyan ajtókat nyit meg előtted, amikről nem is tudtál.

Mire számíthatsz?

2×3 óra online elfoglaltságra a zoom-on keresztül, plusz némi „házira” a két alkalom között. A hangsúly a használható ismereteken van, amihez nemcsak a jó előadók – Tillinger Zsófia jogász, nemzetközi kapcsolatok szakértő, a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány projektvezetője és képzője; Szabó Attila jogász a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa – és az általuk hozott prezentációk, egyéni feladatok és közösen átbeszélendő esettanulmányok, hanem a változatos, életből vett példák és a képzésen résztvevők szemlélettágító eszmecseréi is sokat adnak hozzá.

A 2021 február végén megtartott képzésen az önkormányzati érdekérvényesítés eszközeivel és a gyülekezési joggal (praktikusan: tüntetésszervezéssel és a tiltakozás egyéb formáival) kapcsolatos használható ismeretek voltak jobban fókuszban, ami – ha jól gondolom – részben a jelentkezők előre megadott érdeklődési területeinek való megfelelést célozta.

Miért jó?

Ha te is azt gondolod, hogy egy szabad és demokratikus társadalomban szeretnéd élni az életedet Magyarországon, ahol joguralom van, és a törvények mindenkire vonatkoznak, akkor érdemes tisztába kerülnöd a jogaiddal, hogy élni is tudj velük.

Kívánom, hogy minél többen vegyünk részt a Közélet Iskolája képzésén, ami a jogaink ismeretéhez közös platformot, ismeretet, eszközt ad, éljünk sokan vele.

Köszönöm Vujovits Juli, Tillinger Zsófi, Szabó Attila és kurzustársak, hogy érdekesen, hasznosan, a képzőktől és egymástól is tanulva töltöttük együtt az időnket!

 

Kiss Kata beszámolója

Megosztás Facebookon
A Közélet Iskolája célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük az önszerveződéshez szükséges tudást és képességeket. Képzéssel, stratégiai tervezések vezetésével, kutatással és tudástermeléssel támogatjuk a civil szervezeteket és alulról szerveződő csoportokat...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás