Barion Pixel

Tudástár

A Dr. Ámbédkar Iskolát 2007-ben Orsós János roma származású tanár alapította Sajókazán, egy kis kelet-magyarországi faluban. Orsós és az iskolaigazgató Derdák Tibor célja, hogy perspektívát nyújtsanak a sajókazai, laki, alsóvadászi, homrogdi cigánytelepeken élő halmozottan hátrányos helyzetű roma fiatalok számára. A film jól dokumentálja a romák társadalomból – illetve a saját falujukból – való kirekesztését, és az iskola működését nyomon követve bemutatja azt a kísérletet, hogy hogyan lehet ezen az áldatlan helyzeten változtatni iskolai képzés segítségével.

Rendező: Stefan Ludwig

Megjelenés éve: 2016

Hossz: 108 perc

Dokumentumbejátszásokból megismerjük az indiai névadó, Dr. Ámbédkar életútját, aki kaszton kívüli családba született páriaként vált később polgárjogi harcosság és miniszterré. Megérthetjük, hogy mit jelent a szereplők számára a buddhizmus, hogy hogyan kapcsolódik ez a munkájukhoz, és annak is tanúi lehetünk, hogy mit tud ezzel kezdeni a helyi lakosság. A filmben családokhoz is ellátogatunk, és két roma tanuló nyomon követésével szembesülhetünk olyan mindennapi helyzetek drámájával, mint az érettségi, a gyerekvállalás, a lakhatás vagy munkavállalás. A film nem hallgatja el az Ámbédkar Iskola diákjainak és tanárainak a nehézségeit vagy kudarcait sem, de bemutatja, hogy ha megfelelő intézményben tanulhatnak, akkor a hátrányos helyzetű roma fiatalok számára is elérhető az érettségi és ezzel egy jobb élet esélye.

A Dr. Ámbédkár iskolában 2007-2015 között 100 tanuló végzett különböző szakmunkás, gimnáziumi – szinten.

A filmről itt olvashatsz: https://magyarhangya.hu/film/merges-buddha/

További olvasnivaló:

Megosztás Facebookon
A Közélet Iskolája célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük az önszerveződéshez szükséges tudást és képességeket. Képzéssel, stratégiai tervezések vezetésével, kutatással és tudástermeléssel támogatjuk a civil szervezeteket és alulról szerveződő csoportokat...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás