Barion Pixel

Tudástár

Amikor először megláttam, hogy lehetőség van online moderátor képzésre jelentkezni, csak az suhant át az agyamon, hogy milyen jó lenne olyan megbeszéléseket tartani, az online térben, amelyekre mindenki szívesen emlékszik vissza és amiket jól tud hasznosítani a munkájához. Tudom magamról, hogyha sokan figyelnek rám, hajlamos vagyok automata üzemmódba kapcsolni, elkalandozni az információk között és túlmagyarázni magam.

Szép számú csoport gyűlt össze a legkülönbözőbb érdeklődési körökkel és hátterekkel, így egy kicsit aggódtam is amiatt, hogy ebben a térben hogyan lesz meg a közös hang, de amint a két előadó elindította a képzést, ezek a gondolataim lassan el is szálltak.

Sikerült pillanatok alatt olyan hangulatot kialakítaniuk, amivel úgy éreztem, hogy a távoktatás ellenére is egy közös térben vagyunk és figyelünk egymásra. Sokat jelentett, hogy lefektettük az alapszabályokat. Abban az esetben, ha ezekről megfeledkeznénk, ne vegyük személyeskedésnek, hogy rövidebbre szabják a mondanivalónkat, vagy épp kihangosítanak minket, hisz a cél az, hogy mindenkinek egyenlő esélye legyen kifejtenie a véleményét.

Egy rövid bemutatkozást követően belevetettük magunkat a munka sűrűjébe.

Szerintünk mi fontos egy jó megbeszélés során? Merült fel a kérdés. Csak dőltek a jobbnál jobb válaszok. Mint kiderült, nem mindenkinek ugyan az a prioritása. Mindenkinek megvan a saját elképzelése. Egy moderátor feladata az, hogy ezeket az elképzeléseket egy közös keretben tartsa, így a válaszaink közül sem született rossz.

A képzés alatt beiktatott gyakorlati feladatok és azok közös kiértékelése még jobban motivált arra, hogy igyuk az elhangzott minden egyes szót.

Utolsó, mondhatjuk élesben zajló próbaként alkalmam volt letesztelni újonnan elsajátított készségeimet. Egy szituációs játék során a moderátor szerepébe csöppentem, s habár elfogott ugyanaz az érzés, mint a képzésünk kezdetekor, ahelyett, hogy elkalandoztam volna az információk tengerén a végtelenbe, a képzés során hallottak csengtek vissza a fülembe és ezeknek sikerült visszahozniuk a témánkhoz. Habár az időnk nem tette lehetővé, hogy a kis elképzelt meetingünknek világmegváltó eredménye legyen, de a szituációkat, a különböző egyének és azok igényeinek kielemzése után mégis nagyon hasznos felismerésekre sikerült rávilágítanunk. Úgy gondolom, hogy ez a képzés megváltoztatta az elgondolásom a moderátori szerepkör igaz mivoltáról és új tartalmat is adott ehhez az elképzeléshez.

Személy szerint többnek érzem magam a képzés elvégzésével, mint előtte. Egy nap alatt sikerült olyan tapasztalatokat és élményeket szereznem, amik véleményem szerint megalapozták a moderátori pályám. Ezen felül csodálatos embereket hallhattam és láthattam a legkülönbözőbb személyiségtípusokkal, és inspirálóbbnál inspirálóbb személyes célokkal. Szeretném megköszönni ezt a lehetőséget a Közélet Iskolájának, Zitának, Flórának és Viának, valamint a képzés résztvevőinek is, mert habár az elején ijesztő volt, hogy mennyire különbözőek voltunk, a nap végére mégis kiderült, hogy a célunk mindvégig közös volt és ez az, amiről egy jó moderátor sosem felejtkezik meg.

Sütő Máté, résztvevő

Megosztás Facebookon
A Közélet Iskolája célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük az önszerveződéshez szükséges tudást és képességeket. Képzéssel, stratégiai tervezések vezetésével, kutatással és tudástermeléssel támogatjuk a civil szervezeteket és alulról szerveződő csoportokat...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás