Barion Pixel

Tudástár

A Közélet Iskolája és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) idén tavasszal ismét megtartotta A jogaid nem védik meg magukat! c. kétnapos állampolgári jogi képzését Dósa Mariann (Közélet Iskolája) és Mráz Attila (Társaság a Szabadságjogokért) oktatók közreműködésével.

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató és kutató központ, amely oktatással, részvételi akciókutatással, stratégiai tervezéssel és könyvkiadással foglalkozik, azzal a céllal, hogy támogassa a társadalmi részvételt és a demokrácia gyakorlásához szükséges állampolgári tudatosságot a kirekesztett emberek és a társadalmi mozgalmak körében.

A TASZ  jogvédő és jogfejlesztő non-profit szervezet az 1994-es megalakulása óta azért dolgozik, hogy Magyarországon mindenki megismerhesse alapvető állampolgári és emberi jogait, és érvényt is szerezzen azoknak.

A képzésen huszonéves egyetemisták, civil- és szociális szakemberek, illetve A Város Mindenkié pécsi aktivistái vettek részt, összességében ugyanazzal a céllal: megismerni az alapvető állampolgári jogaikat, annak érdekében, hogy mint a közéletben aktívan résztvevő állampolgárok, a gyakorlatban is érvényesíthessék azokat.

A magam részéről azért jelentkeztem erre a képzésre, mert úgy éreztem, hogy már több alkalommal, teljesen hétköznapi helyzetekben (pl. orvosi vizsgálat során, vásárláskor, ügyfélszolgálaton, munkahelyemen) olyan magatartást vagy ügyintézési eljárást tapasztaltam, amely megítélésem szerint, egyáltalán nem volt helyén való és etikus, viszont akkor még nem voltam tisztában azzal,  hogy milyen lehetőségeim vannak ahhoz, hogy az efféle visszaéléseket megfelelően kezeljek.

Az oktatók elmondták, hogy a képzés elsődleges és talán legfontosabb célkitűzése, hogy térképet mutasson fel a résztvevők számára, hogy egyes problémákkal kapcsolatban milyen eszközökkel léphetnek fel, és milyen intézményekhez, hatóságokhoz vagy szervezetekhez fordulhatnak segítségért, ha jogsértés érte őket.

A két nap során a résztvevők egy gyakorlatalapú és meglehetősen interaktív képzés keretei között gyakorlatokkal, feladatokkal, közös csoportmunkával, és beszélgetésekkel ismerhették meg a demokrácia és az állam fogalmát, az alapvető emberi és állampolgári jogaikat.

Továbbá részletesen foglalkoztak az önrendelkezési jogokkal, mint pl. a betegjogi kérdéskör, és a polgári és politikai jogokkal, amely alá többek közt a választójog, a gyülekezési jog, a köz- és felsőoktatásban érvényesíthető jogok és a sajtó-, illetve szólásszabadsággal kapcsolatos jogok tartoznak.

Ezekre az oktatók az életből vett közvetlen és közvetett példákat mutattak fel, hogy részletesen megismertethessék a résztvevőkkel az érdekvédelem és a jogérvényesítés lehetőségeit az ilyen, vagy ehhez hasonló helyzetekben.

Úgy gondolom, hogy mindenki számára feltétlenül szükséges részt venni egy ilyen állampolgári jogi képzésen legalább egyszer, mert, ahogy oktatók is tapasztalták, a magyar állampolgárok nagyon kevéssé vannak tisztában az őket illető jogokkal. Leginkább néhány különösen agilis, proaktív ember ismeri őket és a tényleges érvényesítési módjaikat.

A képzés óta sokkal magabiztosabban és tudatosabban állok ki magamért a hétköznapok során. Bár emiatt gyakran kerülök a komfortzónámon kívül, nem túl kellemes helyzetekbe, véleményem szerint csak az ilyen diszkomfortos alkalmak során tudunk fejlődni és tanulni, ahhoz, hogy a jogérvényesítéshez szükséges tudáson kívül az a lelkierőt és bátorságot is elsajátítsam, ami ezekben a helyzetekben elengedhetetlen. 

Továbbá, azóta is sokszor gondolok arra a bizonyos, számomra nagyon fontos, attitűdváltásra, amelyre a képzők is felhívták a résztvevők figyelmét, miszerint azzal a kultúrát is befolyásolom és megváltoztatom, hogy ha kiállok magamért vagy másokért, vagy, hogy ha együtt lépünk fel a bennünket érő esetleges elnyomással szemben, és részt veszünk a minket érő döntések meghozatalában.

Együtt formáljuk azt, hogy mihez van jogunk!

Varga Zsófi

(A beszámoló eredetileg megjelent: Tőled Hallottam Ifjúsági Magazin)

Fotók a képzésről >>>

Fotók: Várady István

Megosztás Facebookon
Egy közösségi tér munkatársaként látogattam el a műhelyfoglalkozásra, és bár alapvetően tisztában voltam a ciklikusság koncepciójával, nagyon érdekelt, hogy szervezeti szinten ez a szemlélet hogyan tud megvalósulni.    Az alkalom...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás