Barion Pixel

Tudástár

Saõ Paulo nem csak Brazília, hanem egész Dél-Amerika legnépesebb városa, külvárosaival együtt pedig ez a déli félteke legkiterjedtebb egybefüggő városi területe. Más óriásvárosokhoz hasonlóan Saõ Paulóban is nagy problémát jelentenek a gazdasági egyenlőtlenségek, az elégtelen szociális háló és a lakhatás rendezetlensége. Miközben a városban igen magas a hajléktalanok száma, a belvárosban rengeteg egykori lakóépület, kórház és szálloda áll elhagyatottan, amelyek fenntartására a városvezetés nem szán pénzt – ehelyett a város külső területei felé terjeszkedő beruházások születnek.

2007-ben hajléknélküli saõ paulóiak egy csoportja elfoglalta az akkor már évtizedek óta üresen álló Mauá épületet, amelyben egykor a Santos Dumont hotel működött. Kezdetben a lakásfoglalók fő célja az volt, hogy saját maguknak lakhatást biztosítsanak. Megszervezték saját lakóközösségüket, ahol mindenkinek feladata van, és életet leheltek a lerobbant épületbe, ahol saját házirendjük szabályait követve többé-kevésbé harmonikusan élhetnek. Idővel azonban felismerték, hogy ha szervezetten összefognak, egyre több otthontalan családon segíthetnek, hiszen a belvárosban százával állnak a használaton kívüli épületek.

Ennek a szerveződésnek a történetével ismertet meg a film a mozgalom néhány kulcsfigurájának elbeszélésein keresztül. A megszólaltatott szereplők közül kiemelkedik Nete (Ivaneti Araujo), aki a családos hajléktalanságból a szervezet egyik motorjává vált, és ma már aktivistaként azért dolgozik, hogy minél több családot lakáshoz segítsen. A saõ paulo-i hajléktalanok ma is a legkézzelfoghatóbb reményüket látják a lakásfoglaló szövetségekben.

Rendező: Juliana Vicente

Megjelenés éve: 2011

Hossz: 55 perc

Az Ocupa Mauá mozgalomról, a LEVA elkészülte utáni évekről az alábbi rövidfilmből is tájékozódhatsz (portugál nyelvű, angol felirattal):

Megindító a filmben az az igyekezet, amellyel a lakásfoglalók óvják az otthonukat, az összefogás és szervezettség, amellyel rendben tartják, hogy ne uralkodjon el a káosz. Bármely lakóközösség tanulhatna ezekből a példákból.

A film hivatalos IMDB-oldala előzetessel együtt ITT található.

Bővebben a mozgalomról ITT olvashatsz (angol nyelven).

Megosztás Facebookon
Egy közösségi tér munkatársaként látogattam el a műhelyfoglalkozásra, és bár alapvetően tisztában voltam a ciklikusság koncepciójával, nagyon érdekelt, hogy szervezeti szinten ez a szemlélet hogyan tud megvalósulni.    Az alkalom...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás