Barion Pixel

Tudástár

A Küzdelmeink története a magyar tiltakozási események egyedülálló adatbázisa (https://mozgalmak.hu/), amelyet műhelyfoglalkozás-sorozattal mutatunk be a szélesebb közönségnek. Mostanáig két műhely valósult meg, először a munkásmozgalommal, majd a nőmozgalommal foglalkoztunk.

Munkások és privatizáció

Sokat emlegetjük a rendszerváltást, mint elhibázott lehetőséget, de az talán már elfelejtődött, hogy milyen erős alulról szerveződő kiállások történtek ebben az időszakban. A műhelyen megismerkedtünk különböző gyárak dolgozóinak önállósági törekvéseivel, és végignéztük, hogy mozdultak el ebből az öntudatot és közösségi erőben való hitet sugárzó követelésekből a bérharcok, később pedig a gyárbezárások idején az elmaradt bérek kifizetéséért és a végkielégítésért való küzdelembe. Az események megismerése után alulnézetből is ránéztünk a témára, és közösen gonolkodtunk a privatizáció és dezindusztrializáció következményeként felbomló közösségek hatásán, és azon, hogy mindez hogyan csapódott le az egyes emberek életében, egészségében.

A nők harca

Tudtátok, hogy 1990-ben az Alkotmánybíróság úgy döntött, hogy az abortusz szabályozására az addigi rendelet helyett törvényt kell alkotni, és az 1992 decemberi parlamenti döntésig két törvénytervezet versenyzett egymással? Az egyik egy rendkívül szigorú, a művi terhességmegszakításokat szinte teljesen ellehetetlenítő változat, a másik pedig a (kisebb-nagyobb változtatásokkal) ma is hatályban lévő törvény, amely mellett az akkor aktív Feminista Hálózat és az abból kiváló Szabad Döntés Jogáért kampánycsoport rengeteg érdekérvényesítő lépéssel állt ki. A nők harca műhelyfoglalkozásunk résztvevői ennek a kampánynak a lépéseivel ismerkedhettek meg április 4-én, majd arról gondolkodtunk közösen, hogy milyen elemekből, szereplőkből is áll össze a magyarországi nőmozgalom.

A következő tervezett műhelyfoglalkozás az LMBTQ+ mozgalommal foglalkozik, és a 2023-as Pride hónap keretében valósul meg.

Küzdelmeink története (mozgalmak.hu) a CEU Demokrácia Intézete és a Közélet Iskolája közreműködésében létrejött magyar tiltakozási események egyedülálló adatbázisa, amiről itt olvashatsz többet.

Megosztás Facebookon
Ünnepelj velünk! Tízéves a Közélet Iskolája, tíz éve dolgozunk közösségi oktatási központként és segítjük az önszerveződést és mozgalomépítést. Az elmúlt évtized rengeteg tudásból, tapasztalatból és közös küzdelemből állt össze – nagyon...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás