Barion Pixel

Tudástár

Küzdelmeink története (mozgalmak.hu) a magyar tiltakozási események egyedülálló adatbázisa, amely a magyar társadalmi mozgalmak rendszerváltás utáni történetébe enged betekintést. Az adatbázis pedagógiai szempontból ahhoz nyújt eszközt, hogy egy érdekvédő, aktivista csoport felfedezze saját küzdelmének gyökereit, vagy iskolai tanórákon a diákok megismerkedjenek társadalmuk emberarcú történetével.

Hogy hogyan állj neki?

Használd az idővonalkészítés módszerét! Az idővonalkészítés egy csoportos tanulási gyakorlat. Célja, hogy egy csoport felépítse saját mozgalma vagy ügye történetét. Ehhez nyújtanak segítséget az adatbázisban összegyűjtött tiltakozási események, melyeket a csoport tagjai saját emlékeikkel, tapasztalataikkal, tudásukkal egészíthetnek ki. Az idővonalazásról hosszabb leírást találsz az adatbázis ÚTMUTATÓ fülén.

Tarts olvasókört a mozgalmi összefoglalókból! Osszátok fel a MOZGALMAK fülön kiválasztott szövegeket a csoporton belül, és az adott szakasz feldolgozói emeljék ki a fontosabb történéseket, szervezeteket, körülményeket a szövegből. Hozzátok vissza a megismert információkat a közösbe, egészítsétek ki ezt a saját tudásotokkal és tapasztalataitokkal, keressetek összefüggéseket, és gondolkodjatok azon, hogyan kapcsolódik ez a ti életetekhez!

Ha segítségre van szükséged, keresd az Közélet Iskoláját az info@kozeletiskolaja.hu címen, és tudj meg többet a HVG-n megjelent cikkből!

Borítókép: Lakitelek, Tőserdő, a Madách Imre Gimnázium tanulói a Bagi Ilona KISZ építőtáborban 1984-ben / mozgalmak.hu / Fortepan / Madách Gimnázium

Megosztás Facebookon
Egy közösségi tér munkatársaként látogattam el a műhelyfoglalkozásra, és bár alapvetően tisztában voltam a ciklikusság koncepciójával, nagyon érdekelt, hogy szervezeti szinten ez a szemlélet hogyan tud megvalósulni.    Az alkalom...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás