Barion Pixel

Tudástár

Küzdelmeink története (mozgalmak.hu) a CEU Demokrácia Intézete és a Közélet Iskolája közreműködésében létrejött magyar tiltakozási események egyedülálló adatbázisa, amely a magyar társadalmi mozgalmak rendszerváltás utáni történetébe enged betekintést. Az egyre bővülő projekt jelenleg tizenegy társadalmi mozgalom tiltakozási eseményeit dolgozza fel a rendszerváltás és az Antall-, Boross-, illetve a Horn-kormány idején, 1989-1998 között, amelyek közül hétről összefoglaló is olvasható a MOZGALMAK fül alatt.

Az adatbázis azoknak az embereknek a szavát hangosítja ki, akik szervezetten vagy olykor magányos harcosként tiltakoztak az őket érő igazságtalanságok ellen. Az adatbázissal az ő kiállásaikat elevenítjük fel, hogy ezen keresztül kirajzolódjon, a mozgalom tagjai milyen követeléseket tekintettek fontosnak és meddig voltak hajlandóak elmenni a megvalósításukért. A tiltakozási események között mozgalmakra, évekre szűrve vagy akár kulcsszavakra rákeresve (pl. éhségsztrájk) a TILTAKOZÁSOK fülön böngészhetünk.

Célunk, hogy hidat képezzünk a múlt és a jelen között, hogy a most aktív szerveződések tanulhassanak elődeik hibáiból és erőt meríthessenek sikereikből. Továbbá új nézőpontot kínálunk a téma kutatóinak is, és egy több ezer magyarországi tiltakozási eseményt tartalmazó, hiánypótló adatbázis rendszerezésével segítjük munkájukat. Mozgalomtörténeti adatbázis tehát egyaránt szól kutatóknak, tanároknak és aktivistáknak. A honlap ÚTMUTATÓ füle alatt nem csak magáról az adatbázisról, a felhasznált anyagokról, kutatásmódszertanról, de arról is található információ, hogy hogyan érdemes felhasználni különböző, többek közt pedagógiai célokra. Ha oktatási programot szeretnél megvalósítani mozgalomtörténet témában, abban szívesen segít a Közélet Iskolája.

A Küzdelmeink története – mozgalomtörténeti adatbázisról a HVG-n megjelent cikk itt olvasható.

Megosztás Facebookon
A Közélet Iskolája célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük az önszerveződéshez szükséges tudást és képességeket. Képzéssel, stratégiai tervezések vezetésével, kutatással és tudástermeléssel támogatjuk a civil szervezeteket és alulról szerveződő csoportokat...
A Közélet Iskolájában immár 10 éve, országszerte támogatjuk a magyar civil szervezeteket, csoportokat az önszerveződés és a hatékony érdekvédelem eszközeinek elsajátításában. Segíts te is, hogy folytathassuk a munkánkat és még...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás