Barion Pixel

Tudástár

Szociális dizájn a részvételi akciókutatásban címmel tartott műhelyt a Közélet Iskolája március 4-én, az Aurórában. Nekem ez volt az első Közélet Iskolája-eseményem, és milyen jól tettem, hogy részt vettem!

Én már több könyvet olvastam design-gondolkodás témában, illetve egy service design képzést is végeztem korábban, éppen ezért nagyon megörültem, amikor megláttam, hogy RAK-műhelyt szerveznek az Auróra-szomszédaink. A március 4-i esemény teltházas lett a végén, úgyhogy azon szerencsések között tudhattam magam, akik még időben kapcsoltak.

Arról, hogy mi a RAK, az eseményleírásban, illetve természetesen a Közélet Iskolája honlapján is tájékozódhatnak az érdeklődők: „A részvételi akciókutatás (RAK) egy különleges megközelítés, amely során a témában érintett emberek azért vizsgálják az őket körülvevő valóságot, hogy megértsék, majd megváltoztassák azt.”

3,5 éve vagyok Budapest Pride-szervező, így nagyon érdekelt, hogy a RAK-módszer hogyan alkalmazza ezt a megközelítést a kutatásai során, és esetleg ez hogyan ültethető át az LMBTQ és más sérülékeny csoportba tartozó emberek kutatására. Azt gondolom, hogy Csernák Janka és Hosszú Bözse vendégelőadók kihozták azt a maximumot, amit lehetett egy 3 órás alkalomból.

A fogalomtisztázások és a rövid esettanulmány bemutatások után projektcsapatokba tömörülve fogalmaztunk meg csapatszinten egy-egy kiemelt problémát, amit a design gondolkodás szemüvegén keresztül vizsgáltunk meg, és próbáltunk rá minél több megoldást hozni brainstorming segítségével. Jankáék mondták, hogy a mennyiség > minőség a cél most, valamint, hogy nincs rossz ötlet a brainstorming során, így a megvalósíthatóság nem volt feltétlen alapkövetelmény, bár tény, hogy azért törekedtünk rá.

Az ötleteléseknek hála született javaslat közösségi tehén tartására, empátia KRESZ-re, BKK és vármegye bérlettel látogatható nyilvános mosdóra. Mind-mind olyan javaslatok, amelyekről azt gondoljuk, hisszük, hogy a társadalom javát szolgálnák. A világjobbító gondolatok mellett jó volt, hogy sok új, érdekes emberhez tudtam kapcsolódni, voltak hasonló területről érkezők is, de voltak az én szakmámtól teljesen távol álló érdeklődök is. Azt éreztem, klassz csapat gyűlt össze, jó energiák töltötték meg az Auróra nagytermét.

Azt gondolom, hogy ez a 3-órás alkalom egy szuper bevezető a design-gondolkodással ismerkedőknek, én magam szívesen vennék részt egy haladóbb műhelyen, vagy akár 1-2 napos műhelyen is, ahol a RAK a maga szépségével és nehézségével teljesen ki tud bontakozni. 

Diószegi Judit, résztvevő

Megosztás Facebookon
A Közélet Iskolája célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük az önszerveződéshez szükséges tudást és képességeket. Képzéssel, stratégiai tervezések vezetésével, kutatással és tudástermeléssel támogatjuk a civil szervezeteket és alulról szerveződő csoportokat...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás