Barion Pixel

Tudástár

2023. június 16-17-én a Közös hatalmunk című kétnapos nemzetközi konferencián a CEU-n aktivistákkal, közösségszervezőkkel, elméleti szakemberekkel és politikusokkal közösen vitattuk meg az igazságos, befogadó, egyenlőségen és tiszteleten alapuló, fenntartható társadalomért végzett szervező- és politikai munka lehetőségeit.

Az alábbiakban a konferencia hét kerekasztal-beszélgetését tudod visszanézni! (De mindent megtalálsz a Közélet Iskolája Youtube-csatornáján is, a Közös hatalmunk lejátszási listán!)

JÚNIUS 16. PÉNTEK

13.00-14.30 Hogyan történik a rendszerváltás? A civil szerveződések szerepe

Ezen a kerekasztal-beszélgetésen kelet-európai és amerikai tapasztalatokra építve vitattuk meg, hogy milyen különböző módon lehet vége a tekintélyelvű politikai rendszereknek. A beszélgetés során a rendszerváltások politikai, gazdasági és szervezési szempontjaira összpontosítottunk.

Résztvevők: Grigory Frolov (a Free Russia Foundation alelnöke), Alejandra Gomez (a Living United for Change in Arizona társ-ügyvezető igazgatója), Sebály Bernadett (a CEU Demokrácia Intézet junior kutatója), moderál Udvarhelyi Tessza (a Közélet Iskolája alapítója).

14.45-16.15 Tömeges szerveződés – hogyan építsünk országos hálózatot?  

Ezen a kerekasztal-beszélgetésen olyan alulról építkező szervezetek tapasztalatait vizsgáltuk meg, amelyek túllépnek a helyi szinten és megpróbálják nagyobb léptékben szervezni az embereket és közösségeket egy-egy probléma vagy ügy köré.

Résztvevők: Bolba Márta (józsefvárosi evangélikus lelkész), Rácz Béla (az 1Magyarország Kezdeményezés társalapítója, közösségszervező), Törley Kata (tanár, a Tanítanék Mozgalom képviselője), Gordon Whitman (a Faith in Action nemzetközi szerveződésért felelős ügyvezető igazgatója), moderál Zubek Adrienn (a Polgár Alapítvány az Esélyekért igazgatója).

16.30-17.45 Közös hatalmunk: közösség és politika

Ezen a kerekasztal-beszélgetésen azt jártuk körül, hogyan lehet a közösségszervezést a politikai változás előmozdítása érdekében használni, milyen (lehet) a civil és politikai szereplők dinamikája a választásokon, valamint milyen (lehet) a politikai pártok és közösségi szervezetek közötti kapcsolat.

Résztvevők: Csepregi Dávid (a Szikra Mozgalom tagja), Tina Tomšič (az 8th of March Research Institute tagja), Doran Schranz (ISAIAH and Faith In Minnesota igazgatója), Szalóki Viktor (aHang hálózati koordinátora), moderál Bálint Mónika (a Civil Kollégium Alapítvány ügyvezető igazgatója).

18.00-19.30 Mi a helyzet Budapesten 2023-ban?

Ezen a beszélgetésen Budapest főpolgármestere és fontos civil szerveződések képviselői beszélgettek egymással arról, hogyan értékelik a főváros helyzetét a lakhatás, a szociális kérdések, az esélyegyenlőség, a fenntarthatóság és a társadalmi részvétel szempontjából. Szó volt arról is, hogy mit kellene tenni ahhoz, hogy Budapest egy igazságos és egészséges hely legyen, ahol mindenki hozzáfér a legfontosabb közszolgáltatásokhoz és lehetőségekhez.

Résztvevők: Karácsony Gergely (Budapest főpolgármestere), Kovács Vera (Utcáról Lakásba Egyesület), Herfort Marietta (Roma Női Hálózat), Merényi Miklós (K-monitor), Mező János (Greenpeace), moderál: Ónody-Molnár Dóra (újságíró)

JÚNIUS 17. SZOMBAT

10.00-11.30 Társadalmi képzelet: hogyan gondolkodjunk múltunkról és jövőnkről elkeserítő időkben?

Ezen a kerekasztal-beszélgetésen a képzelet szerepét vizsgáltuk a társadalmi változásban: miként korlátozza képzeletünket a politikai apátia és a tekintélyelvűség, és miként szabadítható fel a képzeletünk a múlt és a jövő kapcsán.

Résztvevők: András Csaba (a PTE BTK, Filmtudományi és Vizuális Tanulmányok Tanszék adjunktusa), Udvarhelyi Tessza (a Közélet Iskolája alapítója), Gulyás Márton (Partizán), moderál Sebály Bernadett (a CEU Demokrácia Intézet junior kutatója).

11.45-13.15 A igazságos jövő politikája: feminista és antirasszista kormányzás

Hogyan bontsuk le a rendszerszintű patriarchális és rasszista elnyomást a kormányzásban? Hogyan építsünk olyan politikai intézményeket, amik az egyenlő és szolidaritás társadalomért dolgoznak? Ezen a beszélgetésen azt vizsgáltuk meg, hogyan lehet a kormányzás struktúráit úgy átalakítani, hogy a nők, a romák, a szegények és más elnyomott csoportok érdekeit szolgálják. Megvizsgáltuk, mi a szerepe a helyi önkormányzatoknak és a társadalmi mozgalmak a feminista és antirasszista kormányzásért való küzdelemben.

Résztvevők: Maria Francesca de Tulio (a l’Asilo/Feministisation of Politics kollektíva aktivistája), Krizsán Andrea (a Közép-európai Egyetem professzora; a Demokrácia Intézet kutatója), Bogdán Adrienn (Józsefvárosi Önkormányzat roma referens), Dr. Gregory J. Edwards tiszteletes (a POWER Interfaith kabinetfőnöke), moderál Fernengel Ági (a Közélet Iskolája igazgatója).

14.30-16.00 Hogyan lehet a legtöbbet kihozni az önkormányzásból egy ellenséges államban?

Ezen a kerekasztal-beszélgetésen három olyan emberrel beszélgettünk, akik mindannyian a civil társadalomból érkeztek az önkormányzatokba 2019-ben, és nagy reményeik voltak arra, hogy képesek érdemi társadalmi és politikai átalakulást hozni. Hol tartanak most? Mik az eredményeik, és mi akadályozza a munkájukat?

Résztvevők: Misetics Bálint (szociálpolitikus a Főpolgármesteri Hivatalban), Pikó András (Józsefváros polgármestere), Varga Andrea (Miskolc MJV alpolgármestere), moderál Merényi Miklós (a K-Monitor Egyesület önkormányzati szakértője).

Megosztás Facebookon
A Közélet Iskolája célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük az önszerveződéshez szükséges tudást és képességeket. Képzéssel, stratégiai tervezések vezetésével, kutatással és tudástermeléssel támogatjuk a civil szervezeteket és alulról szerveződő csoportokat...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás