Barion Pixel

Tudástár

Május végén Pécsett tartottunk Hogyan szervezzünk csoportot? képzést a Pécsi Heti Betevő meghívására. A résztvevők beszámolóját olvashatod a képzésről:

Pécsen a Csoportszervezés képzés az Országszerte program jóvoltából jött létre, melyre a Pécsi Heti Betevővel pályáztunk, és más helyi civil szervezetek önkénteseivel együtt vettünk rajta részt. Röviden úgy jellemezném a képzést: könnyed, inspiráló, hatékony és profi.

A jól felépített és ideálisan adagolt, rövid elméleti tudásátadás-csomópontokat trénereink – Fernengel Ági és Benkő Flóra – egyből olyan gyakorlati feladatokba fordították, amelyek révén sajátélményként magunk termeltük ki a szervezeti működésünk „látleletét” a frissen kapott elmélet tükrében, látványosan demonstrálva annak elemi – mégis sokszor a szemünk elől rejtett, tudattalan – jellemzőit, erős és gyenge pontjait, illetve az ott betöltött személyes szerepünket. Ezzel párhuzamosan lehetőségünk volt a fejlődés lehetséges irányain, rejtett erőtartalékaink kiaknázásán

és akut problémáink megoldási eszközein dolgozni, amihez egymástól is sok gyakorlati ötletet kaptunk, változatos eszköztárral gazdagodva és rövidtávú „to-do list”-tel zárva a képzést.

Köszönjük, hogy támogató-együttgondolkodó partnereink voltatok ebben, köszi a ránk hangolt rugalmasságot, és külön pacsi az oldott, jó hangulatért! Szívesen újráznánk!

Szalontai Szonja

önkéntes, Pécsi Heti Betevő

„Szeretnék beszámolni arról, hogy milyen képzésen is vettem részt a múlt hétvégén?

A Közélet Iskolája Alapítvány egyik Csoportszervező tréningjén vettem részt.

De kik is Ők? Ők olyat „tanítanak”, amit a közoktatásban és bármely oktatási szférában nem is találunk meg. Melyek ezek?

A Közélet Iskolájában segítenek abban, hogyan álljunk ki a saját és mások érdekeiért, hogy egy igazságosabb társadalomban élhessünk! Azért dolgoznak a Közélet Iskolájában, hogy valami miatt elnyomott emberek is beleszólhassanak a közügyekbe.

Ennek az Alapítványnak sokszínű a tevékenysége fiatalok és idősek, szegények és jómódúak, nők és férfiak, fogyatékossággal élők és még folytathatnám.

A tréning jó hangulatban telt. Sokmindent tanultam:olyan fordulatokat, szituációkat, amelyek akár a mindennapi élethez szükséges. Okvetlen magammal viszem a hagyma-modellt, amelyben feltérképeztük felállítottuk a csoport részeit. A „modellezés” kapcsán kiderült, hogy mi módon válhat a szimpatizáns taggá? Hogyan veszthetünk el egy tagot? Hogy lesz a tag a csapat „magjává”?

A tréning fénypontját képezte az „eset megbeszélés”, ahol a csapat, a Pécsi Heti Betevő csapat konkrét gyengeségeit, nehézségeit, hiányosságait vettük gorcső alá, amelyekre megoldásokat találtuk.

Sommázva a gondolataimat mindenki számára ajánlom ezt a tréninget, mert bármelyik csoportban, élethelyzetben alkalmazhatja ezeket a résztvevő. Fotókat sajnos nem tudok csatolni, mert nem engedi a rendszer.”

Molnár Gyöngyi

A képzés alatt képet kaptam arról, hogyan érdemes csoportot szervezni egy számunkra fontos ügy érdekében. Az elméleti ismeretek mellett gyakorlati példák segítettek szemléltetni, hogy miként célszerű a csoportot megalkotni, működtetni és fenntartani. Mit tanultam? Azt, hogy akkor tud jól működni egy csoport, ha egy olyan rendszer alapján működik, mely jól körülhatárolt célokat, szerepeket és kereteket nyújt. Emellett a csoport változásának és megújulásának lehetősége is kulcsfontosságú hosszú távon, legyen szó akár egy régi tag visszavonulásáról, akár egy új csoporttag bevonásáról. Bátran ajánlom a képzést mindazoknak, akik csoportban dolgoznak és szeretnének egy kicsit tudatosabban rálátni erre a munkamódra!

Süli Pálma

A képzés legjobb része maga a Csapat volt. Emberek, akik megismerték jobban egymást és képessé váltak az összefogásra. 

Köszönöm!

Vörösné Deák Andrea 

Mosolymanó Egyesület 

Nagyon közvetlen, nyitott, jó hangulatú képzés volt, ahol semmilyen feszengés, kényelmetlen szituáció nem fordult elő. Szakmailag felkészült trénerek segítettek rálátni a csoportszervezés fontos részfolyamataira, egyáltalán arra, mik az alapok, hogyan lehet egy csoportot fenntartani, mire érdemes figyelni. Nagyon tetszett, hogy konkrét példákon keresztül javasoltunk egymásnak lehetőséget, hiszen
különböző szervezetekben dolgozó, önkénteskedő emberekkel osztoztunk a tapasztalatokban. Egymástól tanulni, egymás értékeit megismerni mindig hasznos, hiszen a képzés által én is betekintést nyerhettem több civil szervezet profiljába. Különösen pozitív, hogy nem arról szólt a képzés,
hogy „majd mi megmondjuk a tutit, hogy kell csinálni”, hanem lehetőségeket adtunk egymásnak a fejlődéshez. Az egyes témakörök segítettek abban, hogy felismerjem az erősségeim, a gyengeségeim, amelyek a csoportszervezés során is rendkívül fontosak. Köszönöm szépen a lehetőséget.

Vén-Somlyai Beatrix

Kifejezetten jónak éreztem a képzést. Öröm, s egyben megtisztelő is volt egyszerre részt venni. Több hasonló képzést tudhatok már magam mögött, ám azok a Covid miatt online módon lettek tartva. Hasznosak voltak a gyakorlati szemléltetések, amik a szervezés praktikus részének bemutatását illették, továbbá a már jól működő csoportok bemutatásai. Ezek eggyüttesen jól jönnek, jöttek kezdő valamint már meglévő szervezetek számára egyaránt. Szintén hasznosak voltak a különböző modellek. Szerettem, élveztem, és kimondottan sok újat tanultam. Köszönöm a lehetőséget. Amennyiben máskor is szerveztek hasonlót, ha lehetőség lesz rá, szívesen megyek újra! 

Szekeres Henriett

Nagyon jól szervezett volt a program. Izgalmas, tartalmas, rengeteg új információval, abszolút befogadható tálalásban. 

Nagyon hálás vagyok a lehetőségért, követlek Benneteket. 

Zengő Csillag

Nagyon tetszett a képzés, gyakorlatban is használható ismereteket, ötleteket kaptunk. A résztvevők bevonása, aktivitása fantasztikus volt, a trénerek felvetései mindig új gondolatokat hozott nekem is, pl. a társadalmi problémákra való hatékony reagálás lehetőségeiről, a csoportok felépítéséről, a szerepkörökről, a megfelelő kommunikáció fontosságáról. Inspiráló volt egészében is a képzés, mind a témák, mind a résztvevők együttműködése fantasztikus volt, igazi töltekezés volt számomra!

Molnár Gabi

Megosztás Facebookon
Egy közösségi tér munkatársaként látogattam el a műhelyfoglalkozásra, és bár alapvetően tisztában voltam a ciklikusság koncepciójával, nagyon érdekelt, hogy szervezeti szinten ez a szemlélet hogyan tud megvalósulni.    Az alkalom...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás