Barion Pixel

Tudástár

Egy szerencsés véletlennek köszönhetően értesültem és jelentkeztem a Közélet Iskolája Szegeden megszervezett „Hogyan szervezz csoportot?” képzésére. Visszatekintve is még mindig csak ámulok, mennyi tudásanyagot sikerült átadni a csoportunkat vezető Molnár Viának és Szabó Marcinak. A kétnapos képzés hihetetlenül informatív volt, mint pszichológus hallgató és mint aktív önkéntes is rengeteget tanultam.

A képzés során megismerkedtünk a különböző nonprofit csoportok és csoportosulások felosztásával, és hogy mi jellemez egy demokratikusan, jól működő csoportot. Ezek után áttértünk a vezetői készségekre, döntéshozási modellekre és a sokak által megkedvelt hagymamodellre, mellyel a csoportok / mozgalmak felépítését érhettük meg még inkább. Ahogy Via mondta, a hagymát gondozni és növeszteni is kell, így megismerkedtünk az önkéntesek toborzásának és megtartásának módjaival is. Utolsó fókuszpontként pedig a szervezetek stratégiai működését és tervezését térképeztük fel.

A képzés célja a demokratikusan működő csoportok építése, amiben jól érzi magát az ember, ehhez a szellemiséghez pedig abszolút hű maradt. Ugyanis a két nap során, bár nagyon különböző élethelyzetekkel és tapasztalattal rendelkező emberek gyűltek össze, mégis a végére egy jól működő csoportot alkottunk, ahol valóban öröm volt időt tölteni és közösen tanulni. Számomra mindig nagyon izgalmas új emberek nézőpontjainak és tapasztalatainak tükrében szemlélni helyzeteket, így különösen szerettem a a közös ötpetéseket és tervezési folyamatokat. Emellett remek önreflexiós terepet is biztosított ez a két nap arra, hogy megnézzük, mi milyen erősségekkel rendelkezünk, mivel tudjuk a legnagyobb segítséged adni a szervezeteinket, illetve jobban rálássunk, milyen képességekben szükséges még fejlődnünk.

Személyes reflexiók mellett konkrét ötletekkel és tennivalókkal hagytuk magunk mögött a képzést, amikkel már el is tudjuk fejleszteni a saját csoportjaink. Számomra ez az igazán jó mércéje a tudásnak, a felhasználhatósága. Én maximálisan úgy érzem, hogy praktikus, gyakorlatias és rögtön munkára fogható tudásanyagot sikerült átvennünk a két nap alatt. Ez a képzés egy átfogó képet biztosít a csoport szervezésétől, a kommunikációs és fejlődési lehetőségek kidolgozásán keresztül a több éves stratégiai tervekig. Még mindig hitetlen számomra, hogy egy ilyen színvonalas, információval megtöltött képzés ingyenes. Így bátran ajánlom önkénteseknek, szervezetalapítóknak, és bárkinek, aki jól működő csoportokat szeretne kialakítani!

Füstös Fruzsina, résztvevő

Megosztás Facebookon
A Közélet Iskolája célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük az önszerveződéshez szükséges tudást és képességeket. Képzéssel, stratégiai tervezések vezetésével, kutatással és tudástermeléssel támogatjuk a civil szervezeteket és alulról szerveződő csoportokat...
A Közélet Iskolájában immár 10 éve, országszerte támogatjuk a magyar civil szervezeteket, csoportokat az önszerveződés és a hatékony érdekvédelem eszközeinek elsajátításában. Segíts te is, hogy folytathassuk a munkánkat és még...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás