Barion Pixel

Tudástár

Régóta terveztem, hogy részt veszek a fotózás és aktivizmus képzésen, mert vizuális kommunikációval foglalkozom, és érdekel, hogy más médium/eszköz hogyan közvetít, és hogy bizonyos társadalmilag elkötelezett témákat milyen módon lehet megközelíteni a fotókon, fotózáson keresztül.

A képzésre a legtöbb résztvevő különböző civil szervezetektől érkezett, és azért jött, hogy a saját szervezete ügyeit, kiállásait jobban tudja majd dokumentálni. Ezen a képzésen is bebizonyosodott, hogy mindenki tud „jó” fotót készíteni, ha elsajátítja a fotós látásmód néhány szempontját, és a nem megszokott, intenzív figyelemmel szemléli a körülötte lévő történéseket.

Nagyon jó élmény volt ez a két napos képzés; úgy tanulhattam a fotózásról és az aktivizmusról, ahogy szerintem ideális lenne: játszva, csapatban, részvétel- és élményalapúan, hierarchia nélkül és rávezetve a kritikai gondolkodásra.

Tetszett, hogy gyakorlati és elméleti szempontból is körbejártuk a témát: beszéltünk arról, hogy egy tüntetésen hogyan érdemes fotózni, miként lehetséges a nehezebb társadalmi témákat dokumentálni, mi etikus, mi nem. Különböző szituációs feladatokon keresztül élesben gyakoroltuk a fényképezést, az előtte megtanult technikai praktikákkal (mint mélységélesség, fehéregyensúly, kompozíciós beállítások). Szó volt arról is, hogy melyik közösségi platformon milyen képet érdemes kommunikálni, milyen képkivágásnak milyen üzenete lehet.

Mindenkinek ajánlom a képzést, aki nem hivatásos fotós, de érdekli, hogy a fénykép hogyan válhat az aktivizmus részévé, segítő eszközévé; többet megtudhat arról is, hogy a képkészítő hogyan tud ezekkel az eszközökkel a számára fontos ügyek (pl. civil kezdeményezések, tüntetések stb.) mellé állni. A képzésen tárgyalt fényképezési hozzáállásban jónak tartom, hogy a fotós aktív részese az eseményeknek, nem kívülálló szemlélő – ez jól látszik az ilyen módon készített képeken. Nagyon jó erről a résztvevő pozícióról többet megtudni, és gyakorolni is azt.

Thury Lili

A szakszavaktól és beállításoktól kezdve a helyzetgyakorlatokon és érdekes feladatokon át az etikai és jogi kérdésekig bezárólag mindent átvettünk! Izgalmas, humoros és instant megjegyezhető volt Csoszó Gabriella előadása. Egyszóval: „olvasmányos”. Nagyon jó volt hogy habár különböző élethelyzetből és korból érkeztünk, a csapatfeladatok is baráti hangulatban teltek. Mindenki hozzátett valamit a világából és egymástól is tanultunk! Köszönöm Gabriellának és Tesszának  is ezt a hasznos két napot!

Nyeste Norbert

Várady István fotói a két napról >>>

Megosztás Facebookon
Ünnepelj velünk! Tízéves a Közélet Iskolája, tíz éve dolgozunk közösségi oktatási központként és segítjük az önszerveződést és mozgalomépítést. Az elmúlt évtized rengeteg tudásból, tapasztalatból és közös küzdelemből állt össze – nagyon...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás