Barion Pixel

Tudástár

Fotós – nem fotós? Aktivista – nem aktivista? Ez nem volt szempont a Fotózás és aktivizmus műhelyen, sokkal inkább a szándék, hogy mit szeretnél magadból kihozni, mire vagy nyitott. 

A képzést facilitáló Csoszó Gabriella maga is aktív mind fényképezés, mind aktivizmus terén, ezek mellett pedig egyetemi oktató is – ez meglátszott a két napba sűrített anyagok átadásának sikerességén. Nagyon sokunknak szemfelnyitó hatású volt ez a két nap, ugyanis Gabi projektjei az AVM-mel (A Város Mindenkié mozgalom) a legtöbbünk számára ismeretlen szögből közelítik meg a hajléktalanság modernitással való találkozását, új aspektust adnak az otthon és a hétköznapok fogalmának.

Külön hatással volt ránk az első nap délutánján meglátogatott – aznap nyíló – „Picture it” kiállítás. A bejutás nem ment zökkenőmentesen, hisz éles helyzetben is szemtanúivá váltunk egy hajléktalanokkal szembeni diszkriminatív szituációnak, amint megérkeztünk a bejárathoz. A bejutás után azonban enyhült a feszültség és körbevettek minket a négy országból érkezett, hajléktalanként saját hétköznapjaikat dokumentáló kiállítók fényképei. Mindenki nagyon közvetlen volt, sok jó kép készült a megnyitóról.

A második nap kulcsszava a csapatmunka volt, bár az első napon már összerázódott a csapat, most kisebb csoportokban, egymást jobban megismerve kezdtük meg munkánkat. Az előző napi galéria felé tartó sétánkon lőtt képek nyomtatott verziójának felhasználásával is kellett dolgoznunk, ami még személyesebbé tette a feladatokat, lehetett hallani az örömteli felkiáltásokat, mikor valaki felismerte a sajátját, hogy kiválasztották.

Összességében nagyon hasznosnak és motiválónak tartom a képzést, tapasztalatok mellett barátokat szereztem és rengeteg benyomás ért, amik inspiráltak.

Hatalmas köszi Tóth Eszternek és a Közélet Iskolája többi munkatársának!

Stoll Zsófi, résztvevő

Megosztás Facebookon
A Közélet Iskolája célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük az önszerveződéshez szükséges tudást és képességeket. Képzéssel, stratégiai tervezések vezetésével, kutatással és tudástermeléssel támogatjuk a civil szervezeteket és alulról szerveződő csoportokat...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás