Barion Pixel

Tudástár

A nemi szerepekről szóló képzésre azért mentem el, mert nem tudtam eleget a témáról. Azt reméltem, hogy többet megtudok arról, hogy ma Magyarországon milyen hátrányos megkülönböztetés éri a nőket. Ehhez képest sokkal többet kaptam, mert a képzés sokkal több dologra világított rá. Például arra, hogy én mennyire nem egyenrangú partnerként kezelem a nőket, pl. az eddigi párkapcsolataimban. Arra is rájöttem, hogy én is szenvedek férfiként a tőlem elvárt nemi szereptől. Mert nekem is jobb, ha sem tőlem nem várnak el bizonyos dolgokat, csak azért, mert férfi vagyok, és nekem is jobb, ha én sem várok el bizonyos dolgokat a másik embertől, csak azért, mert valamit feltételezek arról, hogy a másik embernek mit és hogyan kellene tennie.

Inkább beszélgessünk a másik emberrel – mint ahogy ezt a képzésen is tettük – és így jobb eredményre juthatunk a közös cselekvés során.

A képzésen férfiként részt véve izgultam, hogy milyen lesz olyan kérdésekről gondolkodni, amelyeknek javarészt az én társadalmi csoportom az okozója és a fenntartója. De a képzés vezetőinek, Móninak és Mariannak a jelenléte végig nagyon megerősítő volt. Egyrészt világos, hogy mennyire otthon vannak a témában, szuper informatív volt a két nap. Másrészt soha nem éreztették velem, hogy ők engem most az elnyomó férfiként kezelnek, hanem nyitottan meghallgatták, amikor kifejeztem a véleményem.

A képzést mindenkinek ajánlanám. Az egyik legjobb dolog ebben a képzésben a témájától függetlenül az volt, hogy találkozhattam olyan emberekkel, akiket eddig nem ismertem, és akikkel szívesen találkoznék ezután is. Akik eddig idegenek voltak, de már egy kicsit ismerősek lettek. Rájöttem, hogy milyen szűk világban élek, s milyen ritkán van lehetőségem ilyen nyugodt és biztonságos közegben együtt gondolkodni eddig számomra ismeretlen emberekkel. És szuper volt találkozni a körömön eddig kívül eső és ilyen sokféle emberrel, és megtapasztalni azt, hogy a világom határait tágíthatom egy ilyen képzésen való részvétellel.

Somogyvári Zoltán

Fotó: Várady István

További fotók a képzésről >>>

Megosztás Facebookon
Egy közösségi tér munkatársaként látogattam el a műhelyfoglalkozásra, és bár alapvetően tisztában voltam a ciklikusság koncepciójával, nagyon érdekelt, hogy szervezeti szinten ez a szemlélet hogyan tud megvalósulni.    Az alkalom...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás