Barion Pixel

Tudástár

Ez a Naomi Klein könyve alapján készült dokumentumfilm Észak-Amerikától Görögországon és Dél-Indián át Kínáig kíséri végig helyi közösségek küzdelmét az érdekeik védelméért és egy élhetőbb környezetért.

Rendező: Avi Lewis

Megjelenés éve: 2018

Hossz: 90 perc

Ezek a küzdelmek nem csupán egyszerű tiltakozások egy-egy szennyező szénerőmű vagy az olajkitermelés ellen, hanem kiszolgáltatott csoportok mozgalma a Föld és az emberek kizsákmányolása ellen. A résztvevők felismerik, hogy a törődés hiánya és a pusztítás hátterében a fennálló gazdasági rendszer, a kapitalizmus áll, ami folyamatos és korlátlan növekedésen alapszik, és ezzel párhuzamosan a kormányok elfogadását vagy tényleges támogatását is élvezi. Ezek az alulról szerveződő mozgalmak azonban képesek helyi szinten nyomást gyakorolni a kormányaikra és változást elérni közvetlen akcióiknak köszönhetően. A kérdés tehát az, hogy meg tudjuk-e változtatni a kudarcot valló gazdasági rendszert, és hogy az éghajlatváltozás válságára tudunk-e esélyként tekinteni, hogy egy jobb világot építsünk közösen?

Az ilyen nagyívű kérdések mellett a film bemutatja azt az éles kontrasztot, ami a jó megélhetés reményében újonnan betelepülő munkások és a generációk óta ott lakó emberek között feszül: az utóbbiakat történelmük, elődeik, hagyományaik és megélhetésük is odaköti a földhöz, és azt mondják:

„nem mi birtokoljuk a földet, hanem a föld birtokol minket”

Ezen kívül a film rámutat a helyi intézmények jelentőségére, a határok megszabásában és a közösségek döntéshozásában betöltött szerepükre, és arra is rácsodálkozhatunk, hogy milyen nagyarányú, sőt többségi a nők részvétele ezekben a mozgalmakban, gyakran ráadásul vezető szerepben is.

A film hivatalos oldala: https://thischangeseverything.org/

A film által bemutatott küzdelmekről itt tudhatsz meg többet:

A filmhez kapcsolódó témákról itt olvashatsz még:

Megosztás Facebookon
A Közélet Iskolája célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük az önszerveződéshez szükséges tudást és képességeket. Képzéssel, stratégiai tervezések vezetésével, kutatással és tudástermeléssel támogatjuk a civil szervezeteket és alulról szerveződő csoportokat...
A Közélet Iskolájában immár 10 éve, országszerte támogatjuk a magyar civil szervezeteket, csoportokat az önszerveződés és a hatékony érdekvédelem eszközeinek elsajátításában. Segíts te is, hogy folytathassuk a munkánkat és még...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás