Barion Pixel

Tudástár

A Drága földünk (Zlatá Zem/The Golden Land) című film Kelet-Szlovákia gyönyörű vidékén játszódik a 2010-es években, ahol a vidéki emberek a természettel összhangban próbálják élni életük, nagyra értékelik az őket körülvevő természeti környezetet, ugyanakkor keményen megdolgoznak a szükséges javakért. Egy nap azonban az egyesült államokbeli Alpine Oil and Gas (Alpin olaj és gáz) nevű olajvállalat próbafúrásokat indít a területen a helyi lakosság megkérdezése nélkül.

Rendező: Dominik Jursa

Hossz: 64 perc

A film hivatalos oldala, a képek forrása: https://zlatazemfilm.sk/the-golden-land/ 

A falvak lakosai nem szeretnének semmiféle természet-átalakítást a földjeiken és környezetükben, de az agresszív olajvállalat, gyakran a hatóságokkal a zsebükben, az erőszaktól sem visszariadva próbálja keresztülvinni akaratát. A történet szereplői Roland Noga, Vladimír Ferko, Marianna Varjanová és más helyi lakosok, akik felveszik a harcot a vállalattal és a hatóságokkal, hogy megvédjék életterük az átalakítástól.


A film jól rávilágít az egymás melletti kiállás és összefogás fontosságára és a helyi ügyek mentén való szerveződésre. Ezen kívül változatos stratégiákat is bemutat az érdekérvényesítésre, mint például az élőlánc, úttorlaszok, tüntetések helyi, illetve országos hatóságok előtt, sajtókonferencia megzavarása, a részvényesek megkeresése vagy petíció írása.

Megosztás Facebookon
A Közélet Iskolája célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük az önszerveződéshez szükséges tudást és képességeket. Képzéssel, stratégiai tervezések vezetésével, kutatással és tudástermeléssel támogatjuk a civil szervezeteket és alulról szerveződő csoportokat...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás