Barion Pixel

Tudástár

Az előválasztásról szóló ingyenesen elérhető rövidfilm után Bauer Flóra moderálásával beszélgetett:

  • Dániel Anna önkéntes operátor és szavazatszámláló,
  • Abdallah-Magdy Szabrina, az aHang országos koordinátora,
  • Lénárt Attila, az aHang Hajdú- Bihar megyei koordinátora
  • Lakner Zoltán politikai elemző

Kinek mi volt az előválasztással kapcsolatban a legnagyobb élménye?

Zoltánnak az, hogyan jutott el a megvalósulásig a folyamat és amikor kitűzték a dátumot. Számára ekkor vált valósággá az előválasztás. Attilának a legelső és legutolsó urna bevitele, mert ekkor ébredt rá, hogy mekkora munkát végeztek. Szabrinának a közös cselekvés élménye volt a legmeghatározóbb. Anna azt emelte ki, hogy az aHang internetes felülete jól áttekinthető és megtanulható volta és az online szavazókkal történt online érintkezés felejthetetlen élmény volt.

Az aHang egy aláírásgyűjtő platform. Miért vállaltak fel ennél jóval nagyobb feladatot az előválasztás során?

A 2019-es fővárosi választás előtt Karácsony Gergely stábja megkereste őket és segítséget kért a lebonyolításban. Felvállalták a feladatot és a győzelem erősen motiválta őket abban, hogy a 2021-es előválasztás technikai lebonyolítását is elvállalják.

Budapesten több volt az önkéntes jelentkező, mint vidéken. Ennek mi az oka?

Attila szerint volt egyfajta apátia, de mikor látták, hogy ennek az akciónak van értelme, akkor érezhető volt a felpezsdülést. Bár a „régi” és „új” ellenzéki pártok között volt feszültség, de az előválasztás során azt lehetett érzékelni, hogy normalizálódik a helyzet. Zoltán azt emelte ki, hogy van egy választói réteg, amely arra várt, hogy megszólítsák. Erre a szunnyadó tőkére tudott építeni az ellenzék és az előválasztás volt a csúcspont. Nagy dolognak tartja, hogy FIDESZ-es városokban az emberek az arcukat vállalva utcai gyűléseken vettek részt, illetve elmentek szavazni.

Anna kiemelte, hogy az operátori közösségben mindenki segített a másiknak. A szavazók lelkesek voltak és türelmesen viselkedtek a hosszú várakozási idők ellenére. Sajnos a szavazók egy része technikailag gyengén volt felszerelve, hosszadalmasabb volt a regisztrálás, de végül kölcsönös volt a sikerélmény.

Milyen társadalmi különbségeket lehetett észlelni a szavazók között?

Attila úgy észlelte, hogy igazán sokféle ember jött, nem látott szignifikáns különbségeke például jobb és rosszabb anyagi helyzetű emberek között. Szabrina azt mondta, hogy a szavazók fele online szavazott, ám vannak olyan települések, ahol az internet vagy elektromos áram sem alapvetés, így semmiképpen sem egyenlő a hozzáférés.

Zoltán szerint második fordulóban derült ki, hogy van egy 200 ezer fős tartalék, amit előre nem lehetett tudni. Kérdés, hogy őket meg lehet-e tartani. A 2010-es évek arról is szóltak, hogy a civil és a párt kezdeményezések hogyan kapcsolódhatnak össze, ami láthatóan egy hosszú tanulási folyamat volt, mint ahogy az is, hogy az ellenzéki pártok hogyan tanulnak meg együttműködni.

Mit kaptunk még az előválasztástól?

Szabrina szerint Karácsony Gergely visszalépését követően kialakult pánik után már igazi versenyről szólt a szavazás. Zoltán azt emelte ki, hogy Magyarországon a rendszerváltás után felnőtt egy generáció, amelyik most látott először igazi demokratikus választási folyamatot, ez is egy pozitív hozadék. Ez a választók egy jelentős részének szokatlan volt a sok nyilvános vita, holott erről szól a demokrácia.

Forgács Irén beszámolója

Megosztás Facebookon
Ünnepelj velünk! Tízéves a Közélet Iskolája, tíz éve dolgozunk közösségi oktatási központként és segítjük az önszerveződést és mozgalomépítést. Az elmúlt évtized rengeteg tudásból, tapasztalatból és közös küzdelemből állt össze – nagyon...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás