Barion Pixel

Tudástár

Az elmúlt években legalább egy tucat KIA képzésen vettem részt, azt hiszem az  eddigi legjobb élményem a szcenárió tervezés képzés volt február végén. 

Számomra nagyon fontos, hogy a szervezet stratégiája, amiben dolgozom, legyen egyértelmű, inspiráló, jól működő és nem csak papíron, hanem a való világban is. Ezért különösen hasznosnak tartom, hogy különböző jövőbeli eseményekre is fel tudjunk készülni.  A választások közeledtével, annak a politikai szervezetnek, amelynek tagja vagyok, különösen fontos számolnia azzal, hogy az országos politikai színtér hamarosan – valószínűleg – nagyon nagyot fog változni. Különböző forgatókönyvekkel tervezni létfontosságú minden olyan szervezetnek, amelyeknek működésére/környezetére a különböző kimenetelű események jelentős hatással lehetnek. Ez többek között azért is szükséges, ahogy képzés során is megtanulhattuk:

„mert amikor ott leszünk, érzelmileg az események hatása alatt fogunk állni, ezért muszáj előre gondolkodni.” 

A képzés főleg a közelgő országgyűlési választásokról szólt (bár a módszertan más esetekben is használható – itt van például az azóta kitört ukrán háború). Akármi is fog történni április 3-án, valószínűleg késő lesz az utána érzett mámorból vagy mély depresszióból hetekkel később feleszmélve elkezdeni kitalálni, mi is most a teendő. A hétvége során nem csak arra készültünk fel, hogy mi történik, ha az egyik vagy a másik fél nyer, hanem arra is, hogy a kormányt alakító erő/erők milyen gazdaság- és társadalompolitikai irányokra rendezkedhetnek be. Érdekes gondolat gyakorlat volt, hogy kormány, milyen lehetséges események miatt dönt egyik vagy másik irány mellett. A képzés második napján pedig elmélyedhettünk annak a kitalálásában, hogy különböző forgatókönyvek esetén, mi a feladata a szervezeteinknek, milyen mozgásterünk és eszközeink  lesznek, milyen szövetségeket tudunk építeni.

Ez a képzés meghozta a kedvem, hogy az itt megismert szervezetekkel is kapcsolatba lépjek és részt vegyek a jövő lehetőségeit illető közös gondolkodásban, a különböző helyzetekre való felkészülésben. Mindenkinek ajánlani tudom a képzést,mert az élet a választások után sem áll meg.  Biztosan jönnek még olyan események, amelyek bizonytalanná teszik  a jövőt, és fontos lesz egy ilyen módszertan segítségével felkészülni, hogy akármi is jöjjön, a szervezetünk mindig felkészülten és tettre készen tudjon állni, és egy igazságosabb Magyarországért küzdeni.

Horváth Heni beszámolója

Megosztás Facebookon
Ünnepelj velünk! Tízéves a Közélet Iskolája, tíz éve dolgozunk közösségi oktatási központként és segítjük az önszerveződést és mozgalomépítést. Az elmúlt évtized rengeteg tudásból, tapasztalatból és közös küzdelemből állt össze – nagyon...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás