Barion Pixel

Tudástár

A demokrácia nem főnév, hanem ige, akkor van, ha csináljuk! Egyetértesz? Akkor támogasd munkánkat adód 1%-ával! Ezzel te is hozzájárulsz ahhoz, hogy a demokráciát valódi tartalommal töltsük meg.

Név: Közélet Iskolája Alapítvány
Adószám: 18626654-1-41

Hogyan és meddig rendelkedhetsz az adó 1%-odról?

Május 22-ig tudod felajánlani adód 1 százalékát! A következő módokon:

  • Ha van ügyfélkapud, akkor IDE KATTINTVA pár kattintással be tudod nyújtani a nyilatkozatot! Válaszd az 1+1% felajánlás lehetőségét és írd be a keresőbe: Közélet Iskolája és már küldheted is!
  • Ha nincs ügyfélkapud: töltsd ki az online nyilatkozatot EZEN A LINKEN, majd nyomtasd ki! A borítékot írd alá keresztben, az adószámod is írd rá és postázd el a NAV-nak!
  • Ha a munkáltatód gyűjti össze a nyilatkozatokat, május 10-ig küldd el neki!

Miért érdemes a Közélet Iskoláját támogatnod?

Segítségeddel ingyenes képzéseinken és műhelyeinken tanítunk önszerveződést, érdekvédelmet és aktív állampolgárságot, illetve civil szerveződéseknek vezetjük a stratégiai tervezését, hogy fenntarthatóan és hatékonyan dolgozhassanak egy igazságos és demokratikus Magyarországért.

Ha a Közélet Iskolája munkáját támogatod, akkor

  • a bátor állampolgári kiállást támogatod,
  • a társadalmi igazságosságért dolgozó civil szerveződéseket segíted,
  • az erős önszerveződő csoportokért és társadalmi mozgalmakért teszel,
  • az érdekvédelemhez szükséges tudás terjedését támogatod!

Mire vagyunk büszkék a tavalyi évből?

A Közélet Iskolája képzései 2022-ben összesen 1164 emberhez értek el és összesen hét szervezetnek segítettünk stratégiai tervezésben, hogy tudatosan és eredményesen tudják végezni munkájukat (Tanítanék Mozgalom, Utcáról Lakásba Egyesület, Járókelő, Társadalomelméleti Kollégium, Szociális Ágazati Dolgozók Szakszervezete, Lehetőségek Tere, Láthatatlan Tanoda).

Nagyon örülünk neki, hogy résztvevőink több, mint 36%-a Budapesten kívülről érkezik, így nem csak a fővárosiak vesznek részt a programjainkon. Célunk, hogy ne csak budapesti résztvevőket érjünk el, és az elmúlt évekhez képes sikerül egyre több térségből bevonzani a résztvevőket. Programjainkon a vidékről érkező résztvevőinknek utazási támogatást és szállást is tudunk biztosítani. De ezen túl 2022-ben elindítottuk Országszerte programunkat, idén pedig folytatjuk ezt a sikeres projektet, melynek keretében félévente 4 vidéki szervezethez visszük el egy ingyenes képzésünket az általuk választott témában.

Programjainkon, ahogy az az anonim visszajelző lapokból kiderül, a résztvevők több mint negyede hátrányos helyzetű, akik így hozzáférnek a szerveződéshez szükséges tudáshoz – érkeznek hozzánk alacsony jövedelműek, LMBTQ+ emberek, fogyatékossággal vagy tartós betegséggel rendelkezők, etnikai kisebbséghez tartozó emberek, pedagógusok, nyugdíjasok, nagycsaládosok, egyedülálló szülők. A képzéseink mindegyikét akadálymentes helyszínen tartjuk, de gyakran más akadálymentesítési igény is felmerül, amihez minden esetben igyekszünk megteremteni a megfelelő körülményeket, pl. látássérülteknek vagy hallássérülteknek.

Büszkék vagyunk rá, hogy 2022-ben a Közélet Iskolája dolgozta ki és vezette a Fővárosi Közösségi Költségvetési Tanács üléseit 3 napon keresztül, amiben 55 tanácstag és a 15 fős szervezői stáb vett részt, és vitatták meg, mik kerüljenek a részvételi költségvetés szavazófelületére.

2022-ben több új képzést is fejlesztettünk ki a szervezetépítés területén, amire nagyon büszkék vagyunk. A Gólya Szövetkezettel közösen kidolgozott “Gazdálkodj demokratikusan!” című képzésen a résztvevők a szövetkezetek mibenlétével, létrehozásával, felépítésével és sikeres működtetésével ismerkedhettek meg. Az aktivista jóllét képzést és műhelyeket pedig azért fejlesztettük ki, mert a szervezeti jóllét megteremtése a társadalmi változásért küzdő csoportok számára is fontos és nehéz feladat. Hiszen kicsiben is meg kell építenünk azt a világot, amit az egész társadalomban nagyban szeretnénk látni.

2022-ben szerkesztettük az A felszabadítás pedagógiája – A kritikai pedagógia elmélete és gyakorlata című kötetet, amely összesen 500 példányban jelent meg, és Udvarhelyi Tessza szerkesztette. A kötetben 21 magyar vagy magyarra fordított szöveg és 15 gyakorlat járja körül a kritika pedagógia elmélet hátterét, magyar és nemzetközi példáit és módszereit.

A részvételi akciókutatás terén képzéseket és műhelyeket facilitáltunk, kutatásuk kapcsán együtt dolgozunk az Alternatív Közösségek Egyesületével és az Evangélikus Hittudományi Egyetem doktori hallgatójával, illetve évek óta részt veszünk vendégelőadóként a Károli Gáspár Református Egyetem “Részvételi Akciókutatás” kurzusán.

A tudás erőt ad, az adód 1%-a erőt ad! Adód 1 százalékának felajánlásával segíted, hogy munkánkat egyre szélesebb körben folytathassuk! Köszönjük támogatásodat előre is!

Közélet Iskolája Alapítvány
18626654-1-41

A 2022-es évről szóló részletes beszámolónkat ITT olvashatod, eredményeink rövidebb összefoglalását pedig ITT.

Megosztás Facebookon
Ünnepelj velünk! Tízéves a Közélet Iskolája, tíz éve dolgozunk közösségi oktatási központként és segítjük az önszerveződést és mozgalomépítést. Az elmúlt évtized rengeteg tudásból, tapasztalatból és közös küzdelemből állt össze – nagyon...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás