Barion Pixel

Tudástár

A Közélet Iskolája és a CEU Democracy által fejlesztett Küzdelmeink története a magyar tiltakozási események egyedülálló adatbázisa, amely a magyar társadalmi mozgalmak rendszerváltás utáni történetébe enged betekintést. Az adatbázis felhasználásával mozgalomtörténeti műhelyek és képzések szervezésébe kezdtünk, ebben a beszámolóban a fogyatékosügyi képzésünkről olvashatsz!

A hiánypótló képzésről személyesen a kollégámtól értesültem, akivel együtt dolgozunk a MOME Disability Design kutatócsoportjában. Korábban sok, jellemzően szakmai fejtágítón jártam már, de a túlzott szakmaiság és a befagyott álláspontok miatt egy ideje nem vettem részt ilyen jellegű fogyatékosságügyi rendezvényen.

A helyszínre érkezve egy nagyon jó hangulatú társasággal találkozhattam, akik között érezhető volt az összeszokottság. A helyszín akadálymentes és jól megközelíthető volt, ami szintén hitelessé tette az inkluzivitást, befogadást hirdető eseményt magát. A képzés 3 fő részből állt; elsőként bemutatásra került a hazai fogyatékosságügy története, vagyis a mozgalomhoz kapcsolódó legfontosabb törekvéseket és eredményeket ismerhettük meg. A második szegmensben egy adott kampány (a 3-as metró akadálymentesítéséért vívott küzdelem) került bemutatásra, az utolsó részben pedig közös műhelymunka zajlott. Pontosabban lehetőség volt – a korábban megismert csapattagokkal közösen – a jelen ügyeire reflektálva kidolgozni egy akciótervet. A képzés informatív, átfogó és nagyon alapos volt. Talán kevésbé volt szakmai fókuszú és a szervezők inkább a mozgalmiságra és a fogyatékossággal élőket érintő ügyekkel kapcsolatos érdekvédelmi eszközökre helyezték a hangsúlyt. Talán kettő apró hiányosság fogalmazódott meg bennem az eseménnyel kapcsolatban. Az első, hogy nem volt jelen vidéki szervezet, képviselő és a felmerült témák is ennek megfelelően jellemzően a főváros problémáit tárgyalták. Továbbá felmerült bennem, hogy a képzés a fogyatékosság ügy szolgáltatási és maga a segítő szakma problémáit nem tárta fel kellőképpen és inkább az esélyegyenlőségi törekvések kerültek középpontba. Ez utóbbi kritikától eltekintenék, hiszen a képzés során pontosan azok az érdekvédelmi témákat tárgyaltuk meg, amelyeket a szervezők megjelöltek az eseményleírásban.

Nekem személy szerint rendkívül motiváló volt az együtt töltött idő és rengeteget megtudtam a fogyatékosság ügye mentén szerveződő mozgalmak történetéről. Nagyon pozitív volt, hogy nem egy érintett szakember is részt vett a tudásátadásban. Örülök, hogy ilyen sok az ügyben elhivatott aktivistát ismerhettem meg, és a jelenlévő szakemberek is nagyon sok új információval szolgáltak. Bár nagyon hosszú volt az egésznapos képzés, de fontosnak tartom, hogy létrejött, és egy következő alkalmon is szívesen részt vennék.  Sok sikert kívánok a szervezőknek.

Szalkai Dániel, résztvevő

Megosztás Facebookon
A Közélet Iskolája célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük az önszerveződéshez szükséges tudást és képességeket. Képzéssel, stratégiai tervezések vezetésével, kutatással és tudástermeléssel támogatjuk a civil szervezeteket és alulról szerveződő csoportokat...
A Közélet Iskolájában immár 10 éve, országszerte támogatjuk a magyar civil szervezeteket, csoportokat az önszerveződés és a hatékony érdekvédelem eszközeinek elsajátításában. Segíts te is, hogy folytathassuk a munkánkat és még...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás