Barion Pixel

Tudástár

A Közélet Iskolája 2023-as évét új programok és képzések kifejlesztése és az új csapat összeállása határozta meg. Most ismét büszkén mutatjuk meg nektek a munkánk és a közösségünk alakulását, fejlődését!

Idén is azért dolgoztunk, hogy

  • a kirekesztett állampolgárok is aktívan részt tudjanak venni a közéletben
  • az önszerveződés és a hatékony érdekvédelem eszközei minél szélesebb körben elérhetőek legyenek
  • megerősödjenek a társadalmi igazságosságért dolgozó társadalmi mozgalmak
  • a civil szervezetek tudatosan és demokratikusan működve tegyenek a társadalmi igazságosságért.

Mert a tudás erőt ad!

Oktatás

A Közélet Iskolája 2023-ban személyesen összesen 1401 emberhez ért el. 395-en vettek részt a képzéseinken, 170-en a műhelyfoglalkozásainkon, 363-en az indító programjainkon, 168 emberrel találkoztunk a nagy rendezvényünkön, amely 2023-ban a Közös Hatalmunk konferencia volt, és további 228 emberrel találkoztunk a különböző nyilvános megjelenések alkalmával. 2023-ban a Közélet Iskolája összesen 22 képzést tartott, amiből 17 volt saját szervezésű, 5 képzést pedig külső szervezet felkérésére tartottunk meg. Az előző évhez képest csökkent az online képzéseink száma, mert már nem indokolta ezek nagy számát a járványhelyzet. Azonban mivel az online képzések elérhetőbbek pl. mozgássérült, kisgyerekes vagy kistelepülésen élő résztvevőknek, ezért minden félévre tervezünk ilyeneket. Míg 2021-ben 11 online képzést tartottunk, 2022-ban 3, 2023-ban 4 képzés esetén döntöttünk az online szervezés mellett. A műhelyfoglalkozásaink és az indító programjaink mindegyikét jelenléti formában tartottuk, ahogy a Közös Hatalmunk nemzetközi konferenciát is, amit online is közvetítettünk. 

Összesen 11 településen tartottunk programokat. Többek között a 2022 őszén indult Országszerte programunknak köszönhetően idén is több városba elvittük a képzéseinket, Budapest mellett Esztergomban, Szegeden, Pécsett és Kolozsváron is tartottunk képzéseket, az indító programjainkat pedig még több településre sikerült elvinni: Szigetszentmárton, Pápa, Balatonfenyves, Piliscsaba, Magyarkút, Zalaegerszeg.

 A képzéseken való részvétel ingyenes, de a felhívásainkban jelezzük, hogy ha van lehetősége a jelentkezőnek adományt vagy részvételi díjat fizetni, ezzel hozzájárul képzéseink hosszú távú működéséhez, és ahhoz, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek. 2023-ben 110 résztvevő támogatta a képzéseinket összesen 1 994 000 forinttal, ami jelentős növekedés a tavalyi 1.386.000 forinthoz képest. 

A korábbi évekhez hasonlóan a programjaink többségét a Közélet Iskolája egy munkatársa tartotta egy vagy két külső képző együttműködésben. 2023-ben saját munkatársaink mellett 36 esetben összesen 32 jól felkészült, gyakorlatban tapasztalt képző segítette a magas színvonalú oktatási programjaink megvalósítását. Ezen kívül több esetben további vendégelőadókat is meghívtunk a képzésekre, hogy egy-egy órában osszák meg tapasztalataikat a résztvevőkkel.

Büszkék vagyunk, hogy 2023-ban az előző évhez képest még magasabbra értékelték képzéseink minőségét a résztvevők! Egy 5 fokú skálán a képzéseinket és a képzőink teljesítményét is átlagosan 4,8-ra értékelték résztvevőink.

Eseményeink résztvevőinek aránya Budapesten és a fővároson kívül

Nagyon örülünk neki, hogy a tavalyi évhez képest 10%-kal, immár 46%-ra nőtt a Budapesten kívüli résztvevőink száma. Célunk, hogy ne csak budapesti résztvevőket érjünk el, és az elmúlt évekhez képes sikerült egyre több térségből elérni résztvevőket. Bár az elmúlt évekhez hasonlóan a résztvevők többsége az ország középső régiójából érkezik, ebben az évben már az ország minden régiójából érkeztek résztvevők. 2023-ban olyan térségekből is érkeztek résztvevőink, ahonnan a tavalyi évben egyetlen résztevőnk sem volt, ezek: Győr-Moson-Sopron és Jász-Nagykun-Szolnok megye. Idén Nógrád megye kivételével minden megyéből volt résztvevő az oktatási programjainkon. Összesítve, az eseményeink résztvevőinek 46 százaléka vidéki, az indító programjaink résztvevőinek 60 százaléka Budapesten kívül él.

Az anonim visszajelző lapokból látható, hogy míg 2022-ben a résztvevőink 24 százaléka mondta magát valamilyen szempontból hátrányos helyzetűnek, 2023-ban ez 35 százalékra növekedett. A hátrányos helyzetű résztvevők közül közel 29 százalékuk mondja magát alacsony jövedelműnek, 29 százalékuk LMBTQ+ embernek vallja magát, 7 százalékuk rendelkezik fogyatékossággal vagy tartós betegséggel, 12 százalékuk pedig etnikai kisebbséghez tartozik. Az egyéb mezőben pedig olyan hátrányos helyzeteket említenek a résztvevők mint: nő, pedagógus, nyugdíjas, nagycsaládos, egyedülálló szülő, vidéken élő, árva, mentális betegséggel küzdő, munkanélküli. Az eseményeink mindegyikét akadálymentes helyszínen tartjuk, de gyakran más akadálymentesítési igény is felmerül, amihez minden esetben igyekszünk megteremteni a megfelelő körülményeket, pl. látássérült vagy hallássérült résztvevőknek.

2023 júniusában megrendeztük a Közös Hatalmunk nemzetközi konferenciát, amely a korábbi két alkalmat megélt Közös Városunk konferenciánk folytatása. A CEU épületében megszervezett konferencia 2 napja alatt 7 panelbeszélgetésen keresztül aktivistákkal, közösségszervezőkkel, elméleti szakemberekkel és politikusokkal közösen vitattuk meg az igazságos, befogadó, egyenlőségen és tiszteleten alapuló, fenntartható társadalomért végzett szervező- és politikai munka lehetőségeit. A konferencia első napja az alulról jövő kezdeményezésekre, valamint a rendszerváltások társadalmi és politikai természetére fókuszált, a második napon pedig azt jártuk körül, hogyan lehet a fenti elveket érvényesíteni a társadalmi mozgalmakban és az önkormányzatokban egy tekintélyelvű politikai környezetben. A magyar mozgalmi és civil élet tapasztalt tagjai és progresszív politikusok mellett számos külföldi meghívott is eljött a konferenciára, így többek közt egyesült államokbeli közösségszervezők, a municipalista mozgalom európai tagjainak és egy emigrációban élő orosz jogvédő a nézőpontját is megismerhettük. A konferencián személyesen 168 ember vett részt, 948 ember követte az élő közveítést és további 940-en nézték meg azóta a felvételeket. A helyben résztvevők 4,6 pontú elégedettségről számoltak be (5 fokú skálán), ami a nagyfokú érdeklődés mellett szintén aláhúzza a konferencia sikerét.

Fejlesztések

2023 során három új képzést fejlesztettünk ki, amikre nagyon büszkék vagyunk. Régi tervünk teljesült azzal, hogy a Hogyan szervezzünk csoportot? képzésünk folytatást kapott a Csoportvezetés és szervezeti változás című képzésünkkel, ahol az alulról szerveződő csoportok vezetői számára releváns kérdéseket jártak körül. A Tégy a lakóhelyedért! című helyi fókuszú érdekvédelmi képzést dolgoztunk ki, míg a Betegjogok és egészségügyi érdekérvényesítés képzés egy rövid indító programmal bővítette a képzéseink sorát. Mindhárom új képzés nagy érdeklődésre tartott számot, ezért ezeket a jövőben is tervezzük megtartani.

A CEU Demokrácia Intézetével közösen fejlesztett Küzdelmeink Története mozgalomtörténeti adatbázis felhasználásával és a magyar mozgalomtörténet minél szélesebb körű megismertetésére összesen 4 műhelyalkalmat szántunk. A Munkások és privatizáció címmel a rendszerváltás utáni munkásmegmozdulások történetével ismerkedtek meg a résztvevők, A nők harca műhelyen a rendszerváltás után megszülető abortuszszabályozás történetét tártuk fel, a harmadik műhelyen pedig az LMBTQ+ mozgalom eseményeibe vezettük be az érdeklődőket. A Civil Kollégium Alapítvány nyári egyetemén bemutattuk az adatbázist és annak tanulságait haza is nemzetközi közösségszervezők számára.

Újítás, hogy az idei évben 3 aktivista műhelyt is meghirdettünk, amelyekre kifejezetten nagy érdeklődés mutatkozott. Első alkalommal a K-Monitorral együttműködve Számítanak a számok? címmel tartottunk műhelyt arról, hogyan alkalmazhatóak adatok kreatívan az érdekérvényesítésben. Hogyan tárgyaljunk döntéshozókkal? című alkalmon a résztvevők egy szituációs játék segítségével ismerhették meg a tárgyaló felek által alkalmazható stratégiákat és technikákat. A harmadik műhelyen (Hogyan vonjunk be új tagokat?) a később akár vezető szerepet betöltő lehetséges tagok azonosításának és bevonásának módjával foglalkoztunk. 

Ebben az évben a TASZ-szal közösen indítottunk szerveződéstámogató programot, amelynek keretében a TASZ stratégiai partnerei, akik alulról szerveződő érdekvédelmi csoportok, szervezetépítési és stratégiai tervezési támogatást kapnak a Közélet Iskolájától. Ezzel támogatjuk a három érdekvédő szervezet: az AutiSpektrum Egyesület, a Magyar Anyák csoport és a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége hosszú távú, fenntartható és stratégiai működését.

2023-ban két nagysikerű városi sétánk (Nagy Kristóf Népi Kollégiumok Országos Szövetségéről (NÉKOSZ) szóló és Balog Gyula 8. kerületi lakhatási sétája) mellett 3 új sétával bővült repertoárunk: Kalmár Szilárd józsefvárosi munkásmozgalmi sétáját, Szegedi Dezső roma polgárjogi sétáját, valamint Acsády Judit feminista városi sétáját először tartotta meg a Közélet Iskolája szervezésében. Legutóbbi akkora érdeklődésre tett szert, hogy két alkalommal is volt szerencsénk megtartani. A 6 sétán összesen 116 látogató vett részt.

2023 októberében először tartottuk meg a Női tekintetek Józsefvárosban című szubjektív térképkészítő műhelyt a Közélet Iskolája szervezésében. A műhely alkalmával a 8. kerületi Mátyás téren pár órán keresztül fogadtuk a járókelőket és arra kértük őket, hogy különböző művészeti eszközökkel egy nagyméretű Józsefváros térképre jelöljék rá a kerülethez fűződő viszonyukat, élményeiket, érzéseiket, illetve olyan dolgokat, amiket szívesen megváltoztatnának a kerületben. Az alkalom célja volt hogy láthatóvá tegye a józsefvárosi nők kerülethez való viszonyát és azzal kapcsolatos elképzeléseit, vágyait, kritikáit, és mindeközben egy közösségi programot nyújtson, ahol megoszthatják egymással történeteiket és tapasztalataikat. 

2023-ban új fórummal bővítettük a tudástárunkat: elindítottuk podcastunkat a Partizán Podcast csatornáján. A Közélet Iskolája Podcastban esettanulmányokon keresztül járjuk körbe a civil érdekérvényesítés sikeres példáit. Az első adásban a tatai tóvédők érdekvédelmi kampányáról beszélgettünk a Stop Avalon aktivistájával. Második, formabontó adásunkban három munkatársunk beszélgetett a Közös Hatalmunk című konferenciánk kapcsán a társadalmi képzelet, képzeleti munka fontosságáról, a mozgalom fogalmáról és a hosszú távú építkezésről. Harmadik adásunk egy nagyon aktuális szerveződést, az oktatási mozgalmat jártuk körbe meghívott vendégekkel, ezután egy korábbi sikeres kampányt, a 3-as metró akadálymentesítését idéztük fel érintett aktivistákkal. Az év utolsó adása párhuzamosan volt gyakorlati és elméleti fókuszú: az Összefogás a Kiserdőért szerveződése kapcsán a közösségszervezést is elemeztük meghívott vendégeinkkel. Beszélgetéseinket az adatok alapján átlagosan 2570 ember hallgatja.

Udvarhelyi Tessza, az Iskola alapítója a TED Demokrácia konferenciáján adott elő New Yorkban. 21 igazságos jövőért dolgozó szervező és aktivista között beszélt arról, milyen rendszerszintű változásokra és közösségi cselekvésre van szükség a demokrácia újraépítéséhez vagy megerősítéséhez világszerte. 

Itt megnézheted a beszédet magyar felirattal!  

Részvételi akciókutatás

A részvételi akciókutatás terén ebben az évben a képzések és műhelyek facilitálása mellett arra helyeztük a hangsúlyt, hogy támogassunk másokat saját részvételi akciókutatásuk megvalósításában. 2023-ban folytattuk az előző évben megkezdett  hosszú távú mentorálási folyamatot az Alternatív Közösségek Egyesületével és az Evangélikus Hittudományi Egyetem doktori hallgatójával is. Ebben az évben is segítettük konzultációval az Artemisszió Alapítvány munkáját. Az elmúlt évekhez hasonlóan ebben az évben is részt vettünk vendégelőadóként a Károli Gáspár Református Egyetem Részvételi akciókutatás kurzusán. Az előadás mellett szakmai tanácsadással is rendszeresen segítjük a kurzus vezetőjének munkáját. 2023-ban az ELTE BTK Média Tanszékén is tartottunk előadást A részvétel mint kommunikáció kurzus keretében. 

Stratégiai tervezés

2023 során összesen tíz szervezetnek segítettünk stratégiai tervezésben, hogy tudatosan és eredményesen tudják végezni munkájukat. Folytattuk a közös munkát három szervezettel, és először dolgoztunk a stratégiáján hat csoporttal. Büszkék vagyunk rá, hogy együtt dolgozunk lakhatási, urbanista, oktatási, nőjogi és jogvédő szervezetekkel is a stratégiájuk építésén. Tanácsadással támogattuk több szervezet stratégiai tervezési folyamatát is.

Tavasszal elindítottuk új szakmai közösségünket, a Stratégiai tervezés kollektívát. Azért döntöttünk egy stratégiai szakmai közösség elindítása és a módszertanunk továbbadása mellett, mert azt tapasztaljuk, hogy egyre több alulról szerveződő csoport és civil szervezet ismeri fel a stratégiai működés fontosságát, és kérnek is ebben támogatást. Szeretnénk minél több szervezettel együtt dolgozni a stratégiai tervezési folyamatukban, ezért elindítottunk 12 tapasztalt szervező és civil szervezeti dolgozó kiválasztásával egy egyéves képzési és hospitálási folyamatot. Ennek az elvégzése után válnak a Közélet Iskolája teljes jogú stratégiai tervezés facilitátoraivá és a kollektíva hosszú távú tagjává a résztvevők. Büszkék vagyunk a módszertani fejlődésre, amire a képzési folyamat lehetőséget adott, és különösen büszkék vagyunk a facilitátor csapatra, amit közösen építünk a kollektívában.

Bővebben itt olvashatsz a stratégiai tervezésről.

2024-ben 10 éves a Közélet Iskolája, ha szeretnéd támogatni, hogy idén is annyi mindent elérjünk, mint 2023-ban, támogasd a munkánkat!

Megosztás Facebookon
A Közélet Iskolája célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük az önszerveződéshez szükséges tudást és képességeket. Képzéssel, stratégiai tervezések vezetésével, kutatással és tudástermeléssel támogatjuk a civil szervezeteket és alulról szerveződő csoportokat...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás