Barion Pixel

Tudástár

Mától elérhető videón Udvarhelyi Tessza TED beszéde, ami a negyedik magyar beszéd egy eredeti TED konferencián (vagyis nem TEDx eseményen).

For the English version click here!

A TED demokráciáról szóló konferenciáján 2023. november 14-15-én New Yorkban 21 igazságos jövőért dolgozó szervező és aktivista beszélt arról, milyen rendszerszintű változásokra és közösségi cselekvésre van szükség a demokrácia újraépítéséhez vagy megerősítéséhez világszerte.

Udvarhelyi Tessza a Közélet Iskolája közösségi oktató központ és A Város Mindenkié lakhatási érdekvédelmi csoport alapítója, a magyarországi lakhatási mozgalom központi alakja, jelenleg a Józsefvárosi Önkormányzat Közösségi Részvételi Irodájának vezetője.

Nézd meg a teljes beszédet ezen a linken (magyar felirat később lesz elérhető ugyanitt)!

A teljes beszéd szövege angolul ezen a linken, magyarul pedig ezen a linken érhető el.

A TED Democracy honlapját pedig itt találod.

A beszéd rövid összefoglalása:

Udvarhelyi Tessza a magyar demokrácia leépítésének történetéről beszél, és arról, mit tanulhatunk ebből, hogy egy erősebb demokráciát építsünk, aminek az alapja a közösségi cselekvés és az érdekeinkért való kiállás. A magyar demokrácia leépítésének elmúlt 10 évéről nem azért kell beszélnünk, hogy szomorú és sajnálatraméltó példaként mutassuk fel ezt magunknak és más országok számára is. Hanem azért, hogy tanuljunk ebből: a demokrácia nem magától működik, és senki más nem fogja megépíteni a működő demokráciánkat. Szükség van a változáshoz azokra, akik alulról szerveződve kiállnak a közösségeik érdekeiért, és azokra a politikusokra is, akik a demokrácia mellett elkötelezetten dolgoznak. És szükség van arra is, hogy soha nem vegyük adottnak azt a demokráciát, amiben élünk.

A forró vízben megfővő békához hasonlítja, ahogy a magyar demokráciát fokozatosan leépítik körülöttünk. Arról beszél, hogy hogyan fogadtunk el lassan korábban elfogadhatatlannak hitt politikai változásokat, mint hogy büntethetővé tették a hajléktalanságot, hogy sok szempontból másodrendű állampolgárrá tették az LMBTQ embereket, és bevezették a rabszolgatörvényt, ami törvényessé teszi a dolgozók szélsőséges kizsákmányolását.

A demokrácia leépítése ellen csak akkor tehetünk, ha stabilabb lábakra építjük újra azt. Udvarhelyi Tessza A Város Mindenkié, a Közélet Iskolája és a Józsefvárosi Közösségi Részvételi Iroda, vagyis az általa alapított vagy kezdeményezett szervezetek példáin keresztül mutatja be, hogyan dolgoznak ma és az elmúlt 10 évben a demokratikus jövőnkért.

Idézetek a beszédből:

„»A demokrácia nem főnév, hanem ige, akkor van, ha csináljuk.« Ez a Közélet Iskolája szlogenje. Ez egy aktivista iskola, aminek a társalapítója vagyok. Hisszük, hogy a demokrácia nem az egyetértésről, hanem a vitáról szól. Nem arról szól, hogy egy nagy, boldog család vagyunk, ahol mindenki szereti egymást és egyetért a másikkal. Ha van konfliktus, küzdelem és változás, akkor van helye a demokráciának. Mindig kialakulóban van. És mi vagyunk azok, akik létrehozzuk.”

„Gyakran kérdezik tőlem [barátaim]: miért vagy még mindig ebben országban? A válaszom nagyon egyszerű: ez az otthonom, ide tartozom. Itt küzdöttem a társadalmi igazságosságért és a demokráciáért még azelőtt, hogy ez a rezsim hatalomra került volna, és itt fogok dolgozni ugyanezekért a célokért akkor is, amikor ők már rég nem lesznek itt.

Ha a kormányzati propagandát kérdezitek rólam, én közellenség vagyok és idegen ügynökként igyekszem tönkretenni Magyarországot. Ezért támadnak és zaklatnak engem 10 éve folyamatosan. Ha engem kérdezel a kormányról, ők csak egy bukkanó az úton [az igazságosabb jövő felé]. Egy Himalája méretű bukkanó, de mégiscsak át fogunk rajta mászni egyszer.”

„Térjünk vissza a felforralt béka metaforájához: Érezted már úgy magad, mint ez a béka? Miért nem csinál semmit? Hol a többi béka, és ők miért nem tesznek sem semmit?

Soha nem ülhetsz tétlenül, azt várva, hogy a demokrácia egy varázsütésre magától működni fog. Nem fog. És soha nem várhatsz másra, hogy ő építse meg neked a demokráciát. Nem fogják. Csak te építhetsz működő demokráciát [az országodban], ha kiállsz magadért, szerveződsz, és kitolod annak a határait, hogy mi lehetséges politikailag.”

További információ: info@kozeletiskolaja.hu, +36203818996 (Udvarhelyi Tessza)

Megosztás Facebookon
A Közélet Iskolája célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük az önszerveződéshez szükséges tudást és képességeket. Képzéssel, stratégiai tervezések vezetésével, kutatással és tudástermeléssel támogatjuk a civil szervezeteket és alulról szerveződő csoportokat...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás