Barion Pixel

Tudástár

szlovák választások progresszív

Ez a cikk angol nyelvű írás fordítása, amely ide kattintva érhető el.

Annak ellenére, hogy az ellenzéki pártok döntő győzelmet arattak Szlovákiában a szeptemberben tartott parlamenti választáson, a diadalukat nagyrészt az ország civil társadalma tette lehetővé. Egyetlen csoport sem tett többet azért, hogy Vlagyimir Mečiar autoriter uralma véget érjen, mint a szlovák civil szervezetek. A közvéleménykutatások és felmérések már több mint egy évvel a választások előtt ellenzéki győzelmet jeleztek előre – amennyiben a szlovák polgárok megértik, hogy mi a választás tétje, és elmennek szavazni.

A nagyobbik kormánypárt, Mečiar Demokratikus Szlovákiáért Mozgalma 18 képviselői helyet és az 1994-es eredményéhez képest mintegy 8%-nyi választót veszített az 1994-es eredményéhez képest. A koalíciós partner, a Szlovák Munkások Szövetsége szintén gyengén szerepelt, 12 képviselői helyet veszített el, és ez megakadályozta abban, hogy megugorja az 5%-os parlamentbe jutási küszöböt. Csak a koalíció kisebbik pártja, a Szlovák Nemzeti Párt tudott javítani a pozícióin: 5 újabb képviselő jutott be tőlük a parlamentbe. A kormánykoalíció összesen 57 képviselői helyet nyert el, ami 25-el kevesebb volt, mint az 1994-es eredményük. Ezzel szemben az ellenzék jelentősen javított a pozícióin. 1994-ben az ellenzék megosztott volt, és egyik ellenzéki párt sem küldött 18 képviselőnél többet a parlamentbe. 1997 júniusában öt Mečiar-ellenes ellenzéki párt (a Kereszténydemokrata Mozgalom, a Demokrata Unió, a Demokrata Párt, a Zöld Párt és a Szociáldemokrata Párt) egyesültek, és megalkották a Szlovák Demokratikus Koalíciót (SZDK).

Az 1998-as választásokon az SZDK 42 parlamenti helyet nyert el a szavazatok 26,3%-ával. Három másik párt szintén a kormánykoalíció ellen indult el a választásokon. A Demokratikus Baloldal Párt további 10 mandátumot szerzett, összesen 23-at. A Polgári Megértés Pártja, egy új párt, melyet Kassa népszerű polgármestere, Rudolf Schuster vezetett, 13 helyet szerzett. A Magyar Koalíció Pártja, mely a Szlovákiában élő 600.000 magyar nemzetiségű szavazó többségét képviseli, 15 helyet szerzett. Az egyesült ellenzék a 150 parlamenti helyből 93-at szerzett meg, ami az alkotmánymódosításhoz szükséges háromötödös többséget is meghaladta.

Ugyanakkor az ellenzék erős szereplése mögötti hajtóerő nem a pártok felől jött. 1991 óta a Mečiar-i Szlovákia ellenzéke krónikusan megosztott és gyenge volt. Az ellenzék koordinálatlan és kevéssé hatékony maradt még az SZDK megalakulása után is. Ezzel szemben a szlovák nonprofit szektor a pártpolitkában nem tapasztalható egységet és dinamizmust mutatott. A civil társadalom építésében mutatott aktivitás és hatékonyság ellenére a szlovák civil szervezetek nem igazán vágytak arra, hogy belépjenek a politikai térbe. Voltak azonban olyan kulcsesemények, melyek a civil szervezeteket egy aktivistább alapállás elfoglalására ösztönözték. Többek között ilyen volt, amikor a kormány előállt az alapítványokat korlátozó törvényjavaslattal, vagy az az eset, amikor 1997-ben meghiúsították a népszavazást a közvetlen államfőválasztásról és az ország NATO-csalatkozásáról.

1998 februárjában a civil szféra Polgári Kampány ’98 (Obcianska kampan 98 – OK ’98) néven kampányt kezdeményezett a szabad és tisztességes választások érdekében.

A választásokat megelőző időszak egyik legjelentősebb eseménye – az SZDK megalapítása mellett – az OK ’98 létrehozása volt. Az OK ’98 kezdetben 35 civil szervezet részvételével működött, és egy nyitott, független, pártpolitikától mentes kezdeményezés volt, mely három célt tűzött ki maga elé: a választói tudatosság növelését azzal, hogy információkat osztanak meg az 1998-as választásokról; a választópolgári aktivitás növelése; továbbá, a polgárok választási eljárásra gyakorolt befolyásának növelése (választási jogszabályok előkészítése, választási megfigyelés). Júliusban az OK’98 már több mint negyven, választópolgároknak szóló oktatási projekten dolgozott.

Az OK’98 különösen azért tűzte ki célul a választók mozgósítását, mert a közvélemény-kutatások és felmérések folyamatosan azt mutatták, hogy a kormánykoalíció sebezhető a gazdasági ügyek és a bűnözés miatt. Egy hónappal a választások előtt egy USIA felmérés azt mutatta, hogy a válaszadók 79%-ának rossz véleménye van a szlovák gazdaság állapotáról. A szlovákok emellett egyre kevésbé érezték magukat biztonságban: egy 1997 októberi felmérés azt tárta fel, hogy az 1994-es állapothoz képest 69% érezte magát kevésbé biztonságban. Az országban uralkodó nyugtalanságért a szlovákok a kormányt okolták. Egy 1998 augusztusi felmérés világított rá, hogy a polgárok többsége bizalmatlan a kormánnyal, a törvényhozással, a bírósággal és a rendőrséggel szemben. A szlovákok többsége Mečiar személyével kapcsolatban is csalódott volt. Egy 1998 márciusi felmérés azt mutatta, hogy kétszer annyi ember utasítja el a miniszterelnököt, mint ahányan szimpatizálnak vele.

Az elégedetlen szavazók elérése kulcskérdéssé vált az ellenzék számára.

A szlovák fiatalság egy különösen vonzó célpont volt. 1988-ban 380.000 fiatal érte el a választói korhatárt, ami az összes szavazásra jogosult mintegy 10%-át jelentette. Az elsőszavazók, és a fiatalok általában bizonyítottan még inkább elutasították a status quo-t, mint a közvélemény általában. Egy 1997 októberi felmérésen a válaszadók (a megkérdezettek elsőszavazók voltak) 76%-a  állította, hogy Szlovákia kevésbé biztonságos és 64% azt, hogy kevésbé igazságos. A legfontosabb viszont az volt, hogy 65%-uk azt állította: a fiatalok helyzete és lehetőségei romlottak. A felmérések azt mutatták, hogy az SZDK-t magasabb arányban támogatták a fiatalok mint a népesség átlaga. Mečiar népszerűsége ezzel szemben igen alacsony volt a fiatalok között: egy 1998 márciusi felmérés szerint a 18-24 év közöttiek mindössze 10%-a (és ebből a csoportból az elsőszavazók még alacsonyabb arányban, mindössze 7%-nyian) értettek egyet azzal az állítással, hogy Mečiar egy hiteles politikus.

De a szlovák fiatalság apatikusabb is volt, mint a népesség általában. Az 1994-es választásokon a 18-24 éves korosztálynak kevesebb mint 25%-a szavazott. A demokratikus ellenzéknek ezért el kellett érnie a fiatalokat.

A kampányban mutatkozó egyenlőtlen versenyfeltételek kiegyenlítése érdekében az OK’98 több eseményt is szervezett annak érdekében, hogy a problémás előválasztási folyamatos megfigyeljék és informálják róla a polgárokat. A MEMO ’98-at azért hozták létre, hogy megfigyeljék a szlovák médiában a választásokat megelőzően megjelenő politikai tudósításokat, és ezekről tájékoztassák a polgárokat. Ez fontos szerepet játszott a Mečiar által irányított szlovák köztelevízió elfogultságának bemutatásában és dokumentálásában. A Polgári Szemet (Obcianske Oko ’98 – OKO ’98) azért hozták létre, hogy a szeptemberi választásokon a civil megfigyelők jelenlétét biztosítsák, ezzel hozzájárulva a szabad és tisztességes választási eljáráshoz. Annak ellenére hogy a kormányzat által irányított Központi Választási Bizottság elutasította a regisztrációs kérelmüket, 1.750 önkéntes megfigyelőjük mintegy 2.100 szavazókörben volt jelen.

A választói tudatosság növelése és a részvétel fokozása érdekében az OK’98 egy sor eseményt szervezett, például egy 14 napos országjárást, „Az út Szlovákiának – tisztességes választások” néven. Több száz civil aktivista és önkéntes látogatott el a szlovák falvakba és városokba, százával szervezeték a beszélgetéseket, találkozókat, előadásokat, performanszokat, és a témához kapcsolódó anyagokat terjesztettek. Kisebb méretben, de hasonló eseményeket szerveztek az OK’98-al együttműködő civil szervezetek is.

Az OK’98 kifejezetten az elsőszavazókat célozta olyan, pártpolitika-mentes programokkal, melyek a fiatalok számára vonzók lehetnek. Ahogy az OK’98 egyik koordinátora fogalmazott, a cél az volt, hogy „felébresszük őket egy hosszú, kényelmes, de veszélyes álomból.” Az OK’98 megszervezte a „Rock to Vote” kampány szlovák változatát. A Rock Volieb (RV) néven futó kampány 18 rock-koncertből állt, melyet az országot lefedve szerveztek meg, beleértve a két legnagyobb várost, Pozsonyt és Kassát; a koncerteken ismert fiatal sportolók és színészek buzdítottak szavazásra. Ezen felül a kampány 17 városba ért el 1998 szeptemberében, ahol a fiataloknak a szavazás fontosságáról szóló oktatásokat szerveztek.

Valamennyi rendelkezésre álló bizonyíték azt mutatja, hogy a civil megfigyelés, a szavazóknak szóló oktatási programok, és a mozgósítás rendkívül sikeres volt.

A monitoring-kampányok az emberek szavazásra buzdítását segítették. Az 1998-as részvételi arány, mely meghaladta a 84%-ot, jelentősen meghaladta az előző választáson tapasztalat részvételi arányt. Részben az elsőszavazóknak köszönhetően 17%-al több szavazatot adtak le, mint négy évvel korábban. A városi szavazók részvételi aránya – akik a leginkább találkozhattak az OK’98 kampányával – 60%-ról 85%-ra emelkedett. Azokon a területeken, ahol az OK’98 és a civilek általában aktívak voltak, a kormánykoalíció támogatottsága 10-25%-al esett vissza. Az elsőszavazói korban lépők mintegy 80%-a részt vett a választáson, és az exit pollok szerint ők elsöprő arányban a demokratikus ellenzéket támogatták szavazatukkal. Az OK’98-et érintő erős kormányzati kritika is az eredményességüket igazolja vissza. 1998 júliusában a kormánypárti Szlovák Köztársaság című lap egy cikksorozatot indított „Hogyan öljük meg Szlovákiát” címmel ami az OK’98-at támadta.

Ezalapján világos, hogy az OK’98 és a szlovák civil szféra meghatározó szerepet játszott a szlovák ellenzék hatalomra segítésében.

(Rodger Potocki az EES Noon Discussion című eseményének beszélt a fentiekről, 1998 október 21-én.)

Döbrentey Dani fordítása

Share on facebook
Megosztás Facebookon
Képzésünk utolsó szakaszába léptünk péntek reggel. Márciusi találkozásunk óta sok minden történt velünk, de abban biztosak lehettünk, hogy jó lesz újra együtt lenni. Kezdésként, a csoportösszhang gyors megtalálása után, az...
Az utóbbi időben mindig megfogadom, hogy hétvégén már nem fogok menni sehova, mert nagyon sokat dolgozom, de Magyarországon mozgalomról nem tudok, hogy máshol is lehetne tanulni, unikum az ország képzési...

Támogasd a munkánkat és
legyél részese a változásnak!

Támogatod, hogy egy igazságos országban éljünk, ahol mindenkinek megvan a tudása és képessége ahhoz, hogy kiálljon az érdekeiért

Segíted a magyarországi mozgalmi és civil szféra fejlődését

Hozzájárulsz ahhoz, hogy a képzéseink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek

0
Skip to content