Barion Pixel

Tudástár

Az Auróra Budapesten a VIII. kerültben található, amely egy társadalmi vállalkozás ahol egy nyitott közösségben kulturális programok révén, találkozhatnak civil aktivisták, szervezetek. A közösség a demokratikus értékekért és jogokért, egy elfogadó társadalom megvalósítása érdekében tevékenykedik. Az Auróra a budapesti kortárs kulturális élet egyik legfontosabb központja és rengeteg ember társadalmi aktivizmusának, kikapcsolódásának és kulturális életének helyszíne.

Itt kapott helyet 2019. november 16-17-én megtartott „Állj ki magadért és másokért” című érdekvédelmi képzés, amit profi trénerek tartottak, ahol a következő témákról tanultunk közösen: 

– A trénerek több szempont alapján is bemutatták a hatalom „arcait”. A hatalom ismerete és félelem nélküli kezelése elengedhetetlen, hogy képesek legyünk építő módon alkalmazni és ellenőrzésünk alatt tartani.

Rájöttem, hogy a hatalom igazság nélkül zsarnokság!

Helyzetgyakorlatok révén ismerhették meg résztvevők az uralkodó hatalom manipulációit, miként lehet elkerülni, hogy valójában az állampolgári ellenőrzés és a delegált hatalom birtoklása helyett az uralkodók „pufferzóna mézes-mázos” csapdájába essenek.

– A vizuális kommunikáció az érdekérvényesítés fontos eszköze a civilek számára, melyek formái, felhasználási területei meghatározók egy adott ügy sikeres megoldásában.

– „Az állampolgári részvétel létrája” révén közérthetővé vált, hogy a jogokat nem kérni kell, hanem elvenni az uralkodó hatalomtól. Az érdekérvényesítés lépcsőin keresztül került bemutatásra, hogy miként juthatunk információhoz a döntéshozóktól, hogyan kerülhetünk személyes kapcsolatba velük, milyen nyomásgyakorlási eszközökkel lehet a civileknek kikényszeríteni követelésüket.

– A képzés alatt szóba került az érdekérvényesítés egyik fontos témája a másság elfogadása, így különösen a szexuális kisebbségek kérdése. Vidéki kis településeken, így Baján (ahol tevékenykedem) sajnos a Helyi Esélyegyenlőségi Programban a döntéshozók nem kívántak foglalkozni ez idáig a témával.

Összességében az „Állj ki magadért és másokért” elnevezésű képzés bebizonyította, hogy a tudás erőt ad! Az így szerzett ismeretek rávilágítottak arra, hogy a „ Demokrácia nem főnév, hanem ige. Csak akkor van, ha csináljuk! – Együtt, közösen!

Köszönet a kitűnő, felkészült képzők munkájáért!

Katymári László beszámolója

További képek: https://www.flickr.com/photos/144562619@N04/albums/72157711807653171

Beszámoló további képzéseinkről: http://www.kozeletiskolaja.hu/page/megvalosult-kurzusok

 

Megosztás Facebookon
A Közélet Iskolája célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük az önszerveződéshez szükséges tudást és képességeket. Képzéssel, stratégiai tervezések vezetésével, kutatással és tudástermeléssel támogatjuk a civil szervezeteket és alulról szerveződő csoportokat...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás