Barion Pixel

Tudástár

Itt a nyár és a Közélet Iskolájában is nyári szünet van – végre van lehetőség filmeket nézni, könyveket olvasni és lazulni 🙂 Ha olyan filmekre vágysz a nyári estéken, amikből lehet tanulni és inspirációt gyűjteni az őszre, a következőket ajánljuk neked. – Udvarhelyi Tessza ajánlója

 

1) Adát polgármesternek! (Alcaldessa) 

Ebben a dokumentumfilmben azt nézheted végig, hogyan lett polgármester 2015-ben egy olyan aktivistából, aki a helyi kilakoltatás-ellenes mozgalmat egyik vezetője volt. Mi még tizedszer is lerágjuk a körmünket, annyira izgulunk Ada Colauért J Kifejezetten ajánljuk akkorra időzíteni, amikor majd nálunk is kihirdetik az őszi önkormányzati választások időpontját! Olvassátok el Udvarhelyi Tessza beszámolóját a barcelonai választási kampányról.

 

2) Nem szegényeknek való vidék 

Sok érzelmi szál fűz minket ehhez a filmhez, hiszem A Város Mindenkié érdekvédelmi munkájáról és közösségéről szól Bihari László barátunk filmje. De nemcsak ezért érdemes megnézni, hanem azért is, hogy ne csak mindig külföldön keressük a jó példát és az inspirációt, hanem lássuk: itthon is vagyunk sokan, akik másképpen szeretnénk élni és hajlandóak vagyunk ezért tenni is függetlenül attól, hogy van-e hova hazamennünk vagy sem.

 

3) Egy diktátor megbuktatása (Bringing down a dictator)

Már-már klasszikussá vált dokumentumfilm Slobodan Milosevic megbuktatásáról és arról, milyen szerepe volt ebben az Otpor! nevű ifjúsági mozgalomnak. Ha elcsüggedünk a magyarországi helyzet láttán, érdemes megnézni a filmet és képkockáról-képkockára átgondolni, hogy mi mit tudnánk tanulni a fiatal és nagyon jól szervezett lázadóktól!

 

4) Értékes életek (Lives worth living)

A világ egyik legcsodálatosabb dokumentumfilmje arról, hogy az Egyesült Államokban kik és hogyan harcolták ki az első akadálymentesítési törvényt. Ha arra vágysz, hogy bátor, erős embereket láss, akik kitartó munkával és hatalmas elköteleződéssel küzdenek magukért és a társaikért – és akik aztán még győznek is –, akkor ez a film neked való!

 

5) Dühösen a legszebb (She is beautiful when she’s angry) 

A női felszabadítási mozgalom észak-amerikai történetét feldolgozó film egyszerre dühössé és büszkévé is tesz minket, a nézőket is. Büszkévé arra, amit részben éppen ennek a mozgalomnak köszönhetően szerte a világon a nők elértek, és dühössé amiatt, hogy még mindig mennyi mindekért meg kell harcolnunk.

Jó filmezést!

Megosztás Facebookon
Egy közösségi tér munkatársaként látogattam el a műhelyfoglalkozásra, és bár alapvetően tisztában voltam a ciklikusság koncepciójával, nagyon érdekelt, hogy szervezeti szinten ez a szemlélet hogyan tud megvalósulni.    Az alkalom...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás