Barion Pixel

Tudástár

Továbbfejesztettük a Közélet Iskolája saját készítésű társasjátékát, így három új kiegészítő is ingyenesen elérhető hozzá! Ide kattintva találsz több információt a Szeveződj! társasjátékról. 

12 új ügykártya

Az ügykártyák problémák, aktuális ügyek, amelyek mentén a játékosok szerveződni kezdenek. Most az eredeti 12 ügy mellé újabb paklit alkottunk. Több olyan témát is beemeltünk, amely az elmúlt időszakban különösen aktuális volt Magyarországon és világszerte: például felmerül a digitális oktatás, a járványügyi lezárás, valamint az azonos neműek örökbefogadásának kérdése is. Ha korábban megrendelted vagy letöltötted a játékot, akkor az új ügyek plusz színt és nagyobb újrajátszhatóságot hoznak a játékba. Az ügykártyákat Kovács Vera illusztrálta. 

Hogyan szerezd be?

Rendeld meg!

Ha színes, vastag és profin nyomtatott kártyákra vágysz, amit jó kézbe venni, akkor rendeld meg tőlünk a kiegészítőt a kozeletiskolaja@gmail.com címen, melyet postán elküldünk vagy személyesen átvehetsz az Auróra közösségi házban. A kiegészítő paklinak nincs fix ára, azonban örömmel vesszük, ha (az esetleges postaköltségen felül) adománnyal támogatod a Közélet Iskolája munkáját. Az ajánlott támogatói adomány 1000 forint. 

Töltsd le! 

Nyomtatható formában is letölthető a kiegészítő pakli. A nyomtatási instrukciókat itt találod

Ha tetszett, akkor nagyon hálásak vagyunk, ha bármekkora összeggel támogatod, hogy minél több hátrányos helyzetű emberhez el tudjuk vinni a Szerveződj! játékot. Támogass ide kattintva!

Activity kártyák

Tapasztalatink szerint társas előtt érdemes könnyedebb játékokkal elindítani a gondolkodást az érdekvédelemről, hogy utána hatékonyabban menjen a szerveződés a társas keretein belül. Egy bevált játékunk a japán activity. Ehhez olyan fogalmakat, tevékenységeket gyűjtöttünk, amelyek egy aktivista kampány alapját képezik. Ha átvesszük játékos formában ezeket a szavakat, akkor a játékosoknak garantáltan könnyebb dolguk lesz a Szerveződj! során.

Hogyan szerezd be?

Ezt a kiegészítőt nem áruljuk előre nyomtatva kártya formájában, így az activity kártyákat magadnak tudod kinyomtatni. 

Hogy kell játszani? 

– A résztvevőket két csapatra osztjuk. Az activity kártyákat összehajtva vagy lefordítva egy tálba, dobozba helyezzük.

– A kezdő játékos kiáll a többiek elé, majd egy perc alatt minél több papírra írt szót/kifejezést kell körülírnia a csapatának. A másik csapat nem találgathat. Passzolni is lehet egy szót, ekkor vissza kerül a dobozba. A sikeresen elmondott szavakat a csapat megtartja.

– A másik csapat küldi az első játékosát akinek ugyanez lesz a feladata. Minden körben új csapattag áll ki magyarázni.

– Ha elfogy az összes papír, akkor összeszámoljuk, hogy melyik csapat szerzett több pontot (azaz kinél van több cetli.) Ez után az összes papírt visszatesszük a dobozba. 

– A második forduló ugyanilyen módon fog zajlani ugyanezekkel a szavakkal, csak most nem beszélni fognak a játékosok, hanem mutogatni egy-egy percben. Ez nehezebb feladat, ám már minden szó elhangzott korábban. 

– A harmadik forduló csupán abban tér el a korábbitól, hogy itt a játékosok nem mutogatnak, hanem csupán egyetlen szót mondhatnak, amivel a kihúzott papírra utalnak. Ez a szó nem lehet részben sem a papíron szereplő szó. (Például, ha valaki az aktivizmus szót húzta, nem mondhatja azt, hogy aktív, hanem helyette mondhatja azt, hogy tüntető). Ez a forduló már elég nehéz lenne, ám eddigre a szavak kétszer elhangzottak, így a játékosok emlékezni fognak rá. 

– A játék végén összesítjük a három fordulóban szerzett pontokat és megtapsoljuk a nyertes csapatot.

Természetesen ha kevesebb időnk van, akkor lehet csak az első fordulót játszani.

Videók

Három videót forgattunk a játékhoz. Ha szívesebben tanulnád meg a szabályokat profi játékmesterektől a játékszabály helyett, akkor neked való a szabálymagyarázó videó:

Ha a társasjáték célja és hangulata érdekel, akkor ez a rövid videó bemutatja: 

Ha az érdekel, hogy mi van a Szerveződj! dobozában, akkor ezt nézd meg:

_____________

A játékkal kapcsolatos kérdéseket, felkéréseket, megjegyzéseket, ötleteket várjuk a kozeletiskolaja@gmail.com címre. 

Megosztás Facebookon
Ünnepelj velünk! Tízéves a Közélet Iskolája, tíz éve dolgozunk közösségi oktatási központként és segítjük az önszerveződést és mozgalomépítést. Az elmúlt évtized rengeteg tudásból, tapasztalatból és közös küzdelemből állt össze – nagyon...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás