Barion Pixel

KÉPZÉSEK ÉS ESEMÉNYEK

Budapest

Időpont:

július 2-3, 2022

Kezdjük el a jövőt! – Nyári egyetem

Jelentkezési határidő:

2022-06-30

❗A Közélet Iskolája idén újra megrendezi közösségi nyári egyetemét, hiszen eljött az ideje annak, hogy újra lendületet vegyünk a tavaszi kampányidőszak, és negyedik kétharmad után. Dolgozzuk fel együtt a tanulságokat, erősítsük a közösségeinket és készüljünk fel a hosszútávfutásra, ami a társadalmi változásért való munka.

📣 Július 2-án és 3-án közösen gondolkozunk műhelyeken és beszélgetéseken arról, hogyan építsünk egy igazságosabb és egyenlőbb jövőt Magyarországon - és tudnunk kell azt is, hogy milyen út vezet ide, milyen céljaink vannak, nem csak azt, mi ellen küzdünk.

❗ Tanulj és tervezz velünk közösen, hiszen nincs mire várnunk, kezdjük el a jövőt most!

☝️ Célunk az, hogy a nyári egyetem a közös gondolkodás, tapasztalatmegosztás és inspiráció terepe legyen a szerveződő közösségeknek, érdekvédőknek, és bárkinek, aki szeretne közösen tanulni.

👉 A nyári egyetemen
- megvizsgáljuk az elmúlt időszakot, hogy összegyűjtsük annak tanulságait és dilemmáit,
- eszközöket és kereteket mutatunk arra, hogy hogyan szerveződhetünk, építkezhetünk tovább,
- megismerhetitek több szervezet munkáját is műhelyeken keresztül,
- a közös tanulás mellett kikapcsolódásra is lesz lehetőségetek, hiszen egymáshoz kapcsolódó, jóllevő aktivisták, érdekvédők és szerveződő közösségek nélkül egyetlen jövőbeli terv sem működhet.

Programok

SZOMBAT - 2022.07.02.

🔹 10:00-11:30 - Filmek és vélemények a mozgássérült személyek önálló életvitelével kapcsolatban - Önállóan Lakni-Közösségben Élni csoport

♿ A fogyatékosságokat feldolgozó témákban készült filmek rövid részletei kapcsán beszélgetünkk a résztvevőkkel a mozgássérült embereket érintő problémákról. Beszélgess és gondolkodj együtt a csoportunk tagjaival!

🔹 13:00-14:30 – Szervezés a munkahelyen – Szakszervezetek Együttműködési Fóruma - Dvorácskó Balázs

🤝 A workshop lehetőséget biztosít egy rövid betekintésre és egy rövid közös gondolkodásra a munkahelyi közösségek szervezése kapcsán. A foglalkozást azoknak ajánljuk, akik a saját szakmájukban és munkahelyükön szeretnének erős és aktív közösségeket szervezni.

🔹 13:00-14:30 – Pride – Szerveződj! és tégy a közös ügyeinkért társasjáték délután – Közélet Iskolája

🎲 A programsorozat részeként a Közélet Iskolája nyári egyetemén tartunk egy izgi Szerveződj! társasjáték délutánt, csatlakozz a játékhoz és ne felejts el regisztrálni a Kezdjük el a jövőt! programjaira!

🔹 15:00-16:30 - Együttműködési eszköztár - civil koalíciók építése – Civil Kollégium Alapítvány

❤ Bálint Mónika a Civil Kollégium Alapítvány (CKA) és Csordás Anett a Lépjünk, hogy léphessenek részéről tart közös műhelyt, Együttműködési eszköztár - civil koalíciók építése címmel.
A közösségszervezés egyik alapgondolata a közös cselekvés. A kevés hatalommal rendelkező emberek akkor tudnak társadalmi változást elérni, ha egymással összefogva, együtt dolgoznak a közös célért. Tapasztalataik szerint ezt könnyebb mondani, mint megtenni.

🔹 15:00-16:30 – Dalban mondom el. – Zenei kreatív műhely – Varsányi Szirének

🎶 Milyen szerepet tölt be a zene az életünkben? A popkultúra mennyiben határozza meg a gondolkodásunkat és viszonyulásunkat bizonyos témákkal, absztrakt fogalmakkal kapcsolatban? Vizsgáljuk meg viszontlátjuk-e saját valóságunkat, élményeinket a kedvenc zenéinkben. Próbáljuk ki, mi történik, ha a saját közösségünk élményei kapcsán írjuk át a jól ismert dalokat.

🔹 17:00-19:00 – Választások és közösségszervezés

🗳 A műhely során a választásokba való bekapcsolódás és a közösségszervezés kapcsolatát szeretnénk körüljárni a Budai Zöldek példáján keresztül. A meghívott szervezetek (Budai Zöld, Orosz Anna kampány - Momentum) bemutatkozása után kiscsoportos beszélgetéseken a résztvevők kérdezhetnek az előadóktól.

VASÁRNAP - 2022.07.03.

🔹 10:00-11:30 – A tudás erőt ad! – Kritikai pedagógia műhely – Zsemberovszky Linda, Varga Attila, a Közélet Iskolája önkéntesei

📣 A Közélet Iskolája oktatási tevékenysége a kritikai pedagógia elvein alapul, mivel a rendszerkritikus társadalomelméleti szemléletet ötvözi az alulról szerveződő mozgalmak módszereivel. A kritikai pedagógia fő célkitűzései többek között a társadalmi kirekesztés megértése és megszüntetése,
illetve mindenki ismerje a jogait és érdekeit, ezek érvényesítéséhez szert tudjon tenni a szükséges készségekre, tudásra.
Mindezt nem-formális pedagógiai eszközökkel igyekszik elérni a kritikai pedagógia (pl. nyílt vita és beszélgetés, drámapedagógia stb.)az egyenrangú facilitátor és résztvevők között.

🔹 10:00-11:30 – Botanikai képzelet gyakorlatok – Lehetőségek tere

🪴 A foglalkozás a Lehetőségek tere (Árva Judit és Gosztola Kitti) művészeti projektje, a Colonia Herbaria. Közös terek - növényi szubjektumok workshop-sorozatának egy elemére épül. Célunk egyrészt annak tematizálása, hogy miként gondolkodunk a növényekről, másrészt hogy milyen átmenetek lehetségesek növény és ember között, és mennyiben segítheti a közösségről való gondolkodást a növények világa.

🔹 13:00-14:30 – A forradalom a mosogatónál kezdődik – Nők Egymásért Mozgalom - Bolonyai Blanka, Pósfai Orsi

💪 Workshopunkon szeretnénk bemutatni a láthatatlan munka egyenlőtlen nemi eloszlását tudatosítás és érzékenyítés valamint tapasztalatmegosztás útján.

🔹 13:00-14:30 – Képviselőpunk – Társasjáték – Hallgatói Szakszervezet

✊ A Képviselőpunk játékosai kis csapatokba összeállva kaphatnak ízelítőt abból, milyen katarzist jelent az autonóm önszerveződés és a szimbolikus gesztusokon túlmutató cselekvő politizálás, vagy éppen milyen kihívásokkal és akadályokkal kell szembenéznünk akkor, amikor felvesszük a kesztyűt az önkénnyel szemben.

🔹 15:00-16:30 – Aktivizmus kiégés nélkül – Közélet iskolája – Vujovits Júlia

🧎 Szeretnénk, ha a résztvevők képesek lennének tudatosítani magukban a kiégés jeleit és reflektáljanak a saját élményeikre.
Új értékrend átadása, hogy fontos az érzelmeinkkel foglalkozni és szükség serint relaxálni is. A résztvevőkkel közösen átgondoljuk a lehetséges megoldásokat.

🔹 15:00-16:30 – Felszabadítás Teológiája – Szőke Máté

A katolikus egyház a huszadik században dedikáltan az elnyomottak felé fordult, teológiáját a kiszolgáltatottak védelmében kezdte megfogalmazni. Pápai enciklikák sora után a dél-amerikai egyház vette magához a kezdeményezést, mozgalmár papjai és gondolkodói, tanárok és hívők révén gondoskodott az világegyház vérfissítéséről és a teológiai gondolkodás megújításáról. Szőke Máté hív beszélgetése a témában.

🔹 18:00-20:00 – A józsefvárosi közösségi kampányolás rövid története: Mártát a Magdolnának - Bolba Márta / Pikó-kampány – Civilek Józsefvárosért, Molnár György /Jámbor kampány – Szikra

👉 Az elmúlt 5 év józsefvárosi közösségi választási kampányainak történetét kötjük össze a kerekasztal beszélgetésen.

▪ 2017-es Mártát a Magdolnának, Marta Bolba

▪ 2019-es Pikó-kampány (C8 Civilek Józsefvárosért),

▪ 2022-es Jámbor kampány (Szikra Mozgalom) szervezői,

▪Tessza Udvarhelyi (Közélet Iskolája, a Mártát a Magdolnának és a Pikó-kampány kampányfőnöke), aktivista, jelölt és kampányfőnök szerepből beszélnek majd arról, mi a közösségi kampányolásról.

☝️ Többek között szó lesz még szervezeti tanulásról, arról hogyan épültek egymásra a kampányok és mit jelentett nekik Józsefvárosban kampányolni.

moderál: Fernengel Ági – Közélet Iskolája

Résztvevőként itt tudsz regisztrálni június 30-ig:

⏰ Mikor? 2022.07.02-03. (szombat-vasárnap) 10:00-18:00
🏠 Helyszín: Auróra Közösségi Ház– 1084 Budapest, Auróra utca 11.
♿ A helyszín a pincehelyiséget leszámítva akadálymentes.

🍽 Amennyiben egész nap részt fogsz venni a programon, úgy tudunk biztosítani számodra meleg ebédet, azonban ez előzetes regisztrációhoz kötött.

🚄 A távolabbról érkező résztvevőknek korlátozott számban tudunk szállást is biztosítani, ha mindkét napon részt vesznek. Szállásigényedet szintén a június elején kezdődő regisztráció során tudod jelezni.

🙏 A belépés ingyenes, azonban, ha megteheted, örömmel fogadjuk adományod akár a helyszínen, akár átutalással vagy az alábbi linkeken elérhető támogatási lehetőségek egyikével, mellyel nagyban segíted a program megvalósulását és a jövőbeli munkánkat.

👉 https://kozeletiskolaja.hu/tamogass/

📧 Kérdésed van? Küldj levelet nekünk:
e-mail: kozeletiskolaja@gmail.com

Helyszín:

Budapest

Jelentkezési határidő:

2022-06-30

Időpont:

július 2-3, 2022

Megosztás Facebookon

Támogasd a munkánkat és
legyél részese a változásnak!

Támogatod, hogy egy igazságos országban éljünk, ahol mindenkinek megvan a tudása és képessége ahhoz, hogy kiálljon az érdekeiért

Segíted a magyarországi mozgalmi és civil szféra fejlődését

Hozzájárulsz ahhoz, hogy a képzéseink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek

0
Skip to content