Barion Pixel

KÉPZÉSEK ÉS ESEMÉNYEK

Budapest

Időpont:

április 22.

NÉKOSZ-SÉTA

A Közélet Iskolája NÉKOSZ-ról (Népi Kollégiumok Országos Szövetsége) szóló, már többször megrendezett városi sétája sikerei után 2023 tavaszán ismét bejárjuk a 20. század legnagyobb magyar pedagógiai kísérletének, a népi kollégiumi mozgalomnak a helyszíneit!

Mikor? 2023. április 22. szombat, 15:00-17:30
Hol? A séta az Egyetem térről indul és a Múzeumkertben végződik, ahol jó idő esetén rövid piknikkel egybekötött olvasókört tartunk a NÉKOSZ-ról fennmaradt izgalmas szövegekből.

Ha szeretnél részt venni, jelentkezz április 15. 12 óráig az oldal alján található jelentkezési lapon!

A népi kollégiumok segíteni próbálták a parasztfiatalok egyetemi éveit, de nem tradicionális értelmiségiek körébe juttatva őket, hanem egy új, a parasztsághoz és az alávetett rétegekhez hű elit kialakításában.

A séta során felelevenítjük, hogyan válhatott az 1939-ben 30 fővel megalakult parasztkollégiumból 1949-re egy 10.000 fős szervezet, és hogyan lavírozott a népi kollégiumi mozgalom több kevesebb-sikerrel a Horthy- és a Rákosi-rezsimben is.

Egyszerre lesz szó arról, hogy milyen érzés volt a népi kollégista fiataloknak díszparasztként megjárni a politikai elit luxusfogadásait, hogyan radikalizálódtak a kollégisták és milyen ellentmondások jöttek létre a demokratikus nevelési elveik és a mindennapi működés között.

A séta útvonala akadálymentes.

A sétát vezeti Nagy Kristóf, a Közép-európai Egyetem (CEU) doktorjelöltje, a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) és az ELTE PPK Felnőttképzés-kutatási és Tudásmenedzsment Intézet munkatársa. Tudásának jelentős részét a Helyzet Műhelyben szerezte és a Fordulat folyóirat szerkesztőjeként igyekszik továbbadni. Korábban a népi kollégiumokat is mintának tekintő Társadalomelméleti Kollégium tagja volt.

A sétán való részvétel ingyenes, de ha be tudod fizetni a 3.000 Ft/fő részvételi díjat vagy annak egy részét, hozzájárulsz ahhoz, hogy a programjaink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek.

Ha kérdésed van, keress minket bátran:
www.kozeletiskolaja.hu
info@kozeletiskolaja.hu
Tel.: +36308717762

Helyszín:

Budapest

Időpont:

április 22.

Megosztás Facebookon
0
Megszakítás