Barion Pixel

KÉPZÉSEK ÉS ESEMÉNYEK

Online

Budapest

Időpont:

június 16-17.

1920x1005_fb_event_kozos_hatalmunk

Jelentkezési határidő:

2023-06-10

Az adód 1%-a erőt ad! Támogasd a Közélet Iskoláját!
Közélet Iskolája Alapítvány, 18626654-1-41
Részletek (hogyan, meddig, miért): ezen a linken
Köszönjük!

For the English version click here.

A kétnapos nemzetközi konferencián aktivistákkal, közösségszervezőkkel, elméleti szakemberekkel és politikusokkal közösen vitatjuk meg az igazságos, befogadó, egyenlőségen és tiszteleten alapuló, fenntartható társadalomért végzett szervező- és politikai munka lehetőségeit. A konferencia első napja az alulról jövő kezdeményezésekre, valamint a rendszerváltások társadalmi és politikai természetére fókuszál, a második napon pedig azt járjuk körül, hogyan lehet a fenti elveket érvényesíteni a társadalmi mozgalmakban és az önkormányzatokban egy tekintélyelvű politikai környezetben.

2023. június 16. péntek 13.00-19.30
2023. június 17. szombat 10.00-18.30
Szervező: Közélet Iskolája
Helyszín: Central European University (Budapest 1051, Nádor utca 15.)

A konferencia előzménye a 2019-es Közös Városunk konferencia, ahol a társadalmi mozgalmak szerepét vizsgáltuk az önkormányzati munka átalakításában, valamint a 2021-es Közös Városunk 2.0 konferencia, ahol az igazságos önkormányzás gyakorlatait, és a politikai oktatás kérdéseit jártuk körül. 

GYAKORLATI INFORMÁCIÓ

A konferencián a részvétel ingyenes, de ha támogatnád a munkánkat és azt, hogy a jövőben is minden programunk ingyenes legyen, örömmel fogadunk adományokat ezen a linken. Munkánkat azzal is segíted, ha adód 1%-át a Közélet Iskolája számára ajánlod fel, erről itt olvashatsz!

A konferencia angol és magyar nyelven fog zajlani szinkrontolmácsolással. 

A konferencia élő közvetítését online a Közélet Iskolája Facebook-oldalán lehet majd követni (az élő közvetítéshez nem tudunk tolmácsolást biztosítani).

Előzetes regisztráció nem kötelező, de ajánlott, hogy fel tudjuk mérni a résztvevők számát és a tolmácsolási igényeket.

Kérjük, regisztrálj legkésőbb június 10-ig az oldal alján található jelentkezési lapon!

A konferencián a szünetekben kávét, teát és rágcsálnivalót biztosítunk. Aki előzetesen regisztrál 2023. június 10-ig, annak szombaton ebédet is tudunk biztosítani. Budapesten kívülről érkező résztvevőink korlátozott számban szállást és utazási költségtérítést is igényelhetnek (amennyiben a legolcsóbb közlekedési formát választják) – ehhez is kötelező az előzetes regisztráció június 10-ig.

A konferencia védnöke Karácsony Gergely főpolgármester. A konferencia a Faith in Action támogatásával valósul meg. 

További információ: 0630 8717762 és oktatas@kozeletiskolaja.hu

PROGRAM

JÚNIUS 16. PÉNTEK

13.00-14.30 Hogyan történik a rendszerváltás? A civil szerveződések szerepe

Ezen a kerekasztal-beszélgetésen kelet-európai és amerikai tapasztalatokra építve vitatjuk meg, hogy milyen különböző módon lehet vége a tekintélyelvű politikai rendszereknek. A beszélgetés során a rendszerváltások politikai, gazdasági és szervezési szempontjaira fogunk összpontosítani.

Résztvevők: Grigory Frolov (a Free Russia Foundation alelnöke), Alejandra Gomez (a Living United for Change in Arizona társ-ügyvezető igazgatója), Sebály Bernadett (a CEU Demokrácia Intézet junior kutatója), moderál Udvarhelyi Tessza (a Közélet Iskolája alapítója).

14.45-16.15 Tömeges szerveződés – hogyan építsünk országos hálózatot?  

Ezen a kerekasztal-beszélgetésen olyan alulról építkező szervezetek tapasztalatait fogjuk megvizsgálni, amelyek túllépnek a helyi szinten, és megpróbálják nagyobb léptékben szervezni az embereket és közösségeket egy-egy probléma vagy ügy köré.

Résztvevők: Bolba Márta (józsefvárosi evangélikus lelkész), Rácz Béla (az 1Magyarország Kezdeményezés társalapítója, közösségszervező), Törley Katalin (tanár, a Tanítanék Mozgalom képviselője), Gordon Whitman (a Faith in Action nemzetközi szerveződésért felelős ügyvezető igazgatója), moderál Zubek Adrienn (a Polgár Alapítvány az Esélyekért igazgatója).

16.30-17.45 Közös hatalmunk: közösség és politika

Ezen a kerekasztal-beszélgetésen azt járjuk körül, hogyan lehet a közösségszervezést a politikai változás előmozdítása érdekében használni, milyen (lehet) a civil és politikai szereplők dinamikája a választásokon, valamint milyen (lehet) a politikai pártok és közösségi szervezetek közötti kapcsolat.

Résztvevők: Csepregi Dávid (a Szikra Mozgalom tagja), Nika Kovač (az 8th of March Research Institute alapító igazgatója), Doran Schranz (az ISAIAH and Faith ügyvezető igazgatója), Szalóki Viktor (aHang hálózati koordinátora), moderál Bálint Mónika (a Civil Kollégium Alapítvány ügyvezető igazgatója).

18.00-19.30 Segítség, nyertünk!

Ezen a kerekasztal-beszélgetésen megvitatjuk a progresszív programmal hatalomra kerülő politikusok kilátásait és kihívásait. Két olyan főváros polgármesterével fogunk beszélgetni, akik jobboldali jelöltek ellen nyertek, és ígéretet tettek arra, hogy városaikat igazságosabb társadalmi és politikai pályára állítják.

A résztvevők meghívása folyamatban.

JÚNIUS 17. SZOMBAT

10.00-11.30 Társadalmi képzelet: hogyan gondolkodjunk múltunkról és jövőnkről elkeserítő időkben?

Ezen a kerekasztal-beszélgetésen a képzelet szerepét vizsgáljuk a társadalmi változásban: miként korlátozza képzeletünket a politikai apátia és a tekintélyelvűség, és miként szabadítható fel a képzeletünk a múlt és a jövő kapcsán.

Résztvevők: András Csaba (a PTE BTK, Filmtudományi és Vizuális Tanulmányok Tanszék adjunktusa), Udvarhelyi Tessza (a Közélet Iskolája alapítója), Gulyás Márton (Partizán), moderál Sebály Bernadett (a CEU Demokrácia Intézet junior kutatója).

A további résztvevők meghívása folyamatban.

11.45-13.15 A igazságos jövő politikája: feminista és antirasszista kormányzás

Hogyan bontsuk le a rendszerszintű patriarchális és rasszista elnyomást a kormányzásban? Hogyan építsünk olyan politikai intézményeket, amik az egyenlő és szolidaritás társadalomért dolgoznak? Ezen a beszélgetésen azt vizsgáljuk meg, hogyan lehet a kormányzás struktúráit úgy átalakítani, hogy a nők, a romák, a szegények és más elnyomott csoportok érdekeit szolgálják. Megvizsgáljuk, mi a szerepe a helyi önkormányzatoknak és a társadalmi mozgalmak a feminista és antirasszista kormányzásért való küzdelemben.

Résztvevők: Maria Francesca de Tulio (a l'Asilo/Feminisation of Politics kollektíva aktivistája), Krizsán Andrea (a Közép-európai Egyetem professzora; a Demokrácia Intézet kutatója), Rácz Béla (az 1Magyarország Kezdeményezés társalapítója, közösségszervező), Dr. Gregory J. Edwards tiszteletes (a POWER Interfaith kabinetfőnöke), moderál Fernengel Ági (a Közélet Iskolája igazgatója).

14.30-16.00 Hogyan lehet a legtöbbet kihozni az önkormányzásból egy ellenséges államban?

Ezen a kerekasztal-beszélgetésen három olyan emberrel beszélgetünk, akik mindannyian a civil társadalomból érkeztek az önkormányzatokba 2019-ben, és nagy reményeik voltak arra, hogy képesek érdemi társadalmi és politikai átalakulást hozni. Hol tartanak most? Mik az eredményeik, és mi akadályozza a munkájukat?

Résztvevők: Misetics Bálint (szociálpolitikus a Főpolgármesteri Hivatalban), Pikó András (Józsefváros polgármestere), Varga Andrea (Miskolc MJV alpolgármestere), moderál Merényi Miklós (a K-Monitor Egyesület önkormányzati szakértője).

Helyszín:

Online

Budapest

Jelentkezési határidő:

2023-06-10

Időpont:

június 16-17.

Megosztás Facebookon
0
Megszakítás