Barion Pixel

Tudástár

Ez a bejegyzés részlet a Közélet Iskolája online találkozószervezési kézikönyvéből

#visszajelzés

A Metafox egy online felület, ahol képek kiválasztása segítségével tudnak reflektálni a résztvevők. Személyesen sokan képes kártyákkal (pl. Dixit kártya) szoktak egy feladat vagy képzés végén visszajelzést kérni. Ilyenkor a résztvevők a színesen illusztrált kártyákból kiválaszthatnak egyet, majd megmutatják a többieknek, és elmesélik, hogy mit jelképez számukra a rajz. Az online térben sokak számára ezt a gyakorlatot a Metafox képválasztója helyettesíti.

A felület rendkívül egyszerűen kezelhető. Nincs szükség regisztrációra és a felületet nem is kell jóval az alkalom előtt előkészíteni, hiszen nagyjából fél perc alatt meg lehet csinálni a küldhető linket.

Hátránya csupán annyi, hogy nem annyira izgalmas és fantáziadús képek közül lehet választani, mint egy Dixit játékban, hanem egyszerűbb szabad felhasználású fotók közül, melyek ismétlődnek. (Azaz ha egy csoporttal minden héten használjuk az eszközt, unalmassá válhat idővel.) Illetve minimális angoltudásra szükség van hozzá, ám ezt könnyen el tudjuk magyarázni a résztvevőknek.

A felület a https://icebreaker.online/ címen érhető el. Kattintsunk a (Run your first icebraker), azaz kezdés gombra! 

Válasszuk ki, hogy milyen jellegű reflexiós gyakorlatot szeretnénk elkezdeni. Nincs lényeges különbség az opciók között, de a program a célhoz igazodó képeket fog használni. Például a csapatépítés (Team Building) lehetőségnél az együttműködéshez, csapatmunkához jobban köthető képeket kapunk.

Kattintsunk a “Start Session” gombra, majd írjuk be, hogy milyen kérdést akarunk feltenni a résztvevőknek.

meta1

Az értékelőkérdés megadása

Az “I’m ready” gombra kattintva be kell írnunk a saját nevünket, majd az “Invitation link” melletti linket már küldhetjük is a résztvevőknek.

meta2

Résztvevők meghívása

 

A résztvevőknek szintén be kell majd írniuk a saját nevüket, majd választaniuk kell egy képet. A kép kiválasztását úgy lehet véglegesíteni, hogy az első kattintás után a jobb alsó sarkában lévő “Yes” gombra is rákattintunk. Mi magunk is válasszunk képet, majd ezután láthatjuk a saját képernyőnkön, hogy ki az, aki már választott, és ki gondolkodik még.

Ha már mindenki választott, akkor kattintsunk a “Start presenting”, azaz bemutató indítása gombra.

meta3

Beérkezett választások megmutatása

Ekkor az adott ember nevére kattintva megjelenik az általa választott kép, így el tudja mondani, hogy mit jelent számár a fotó és hogyan kapcsolódik a feltett kérdéshez.

Ez a cikk egy kéziköny részlete. A teljes kiadványért kattints ide:

Hogyan beszélgessünk jól a online térben? – Kézikönyv online találkozók szervezéséhez és moderálásához

Megosztás Facebookon
Ünnepelj velünk! Tízéves a Közélet Iskolája, tíz éve dolgozunk közösségi oktatási központként és segítjük az önszerveződést és mozgalomépítést. Az elmúlt évtized rengeteg tudásból, tapasztalatból és közös küzdelemből állt össze – nagyon...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás