Barion Pixel

Tudástár

Ez a bejegyzés részlet a Közélet Iskolája online találkozószervezési kézikönyvéből

#jegyzetelés #ötletelés #kreatív

A Padlet egy rugalmas és szép jegyzetelő felület, többek közt postitek összekötésére (gondolattkérkép, problématérkép), idővonalak felrajzolására is alkalmas. A padlet.com-on történő regisztráció után a saját falunkon (Dashboard) találjuk magunkat, itt láthatjuk a meglévő padletjeinket (ha már vannak), és itt hozhathatunk létre újat is. 

Padlet létrehozásához először kiválasztjuk a sablont, amit használni szeretnénk (pl. fal: bejegyzések oszlopokban; rács: bejegyzések négyzetrácsokban; vászon: bejegyzések szabadon elhelyezhetőek; térkép; idővonal). Lásd a borítóképet.

 A Padlet először véletlenszerű beállításokkal (háttér, ikon, cím, leírás…) jön létre, de ezt azonnal (és a jobb felső sarokban lévő fogaskerék ikonra kattintva később is) megváltoztathatjuk. A változtatásokat a beállítások panel jobb felső sarkában mindig el kell mentenünk ahhoz, hogy megmaradjanak – erre a rendszer is figyelmeztet.

 

padlet0

Az automatikus beállítások

 

Új bejegyzést a jobb alsó sarokban található rózsaszín “+” jellel hozhatunk létre. (Ez csak akkor látszik, ha épp nem szerkesztjük az egyik meglévő bejegyzést. Ha nem találjuk, akkor egyszerűen csak kattintsunk a háttérre, hogy megjelenjen.) Az új bejegyzések mindig baloldalt, egymás alatt tűnnek fel. Ha nem látjuk őket, akkor valószínűleg lejjebb kell görgetnünk hozzá, mert már nem fértek ki a képernyőre.

Az új bejegyzésnek van cím és leírás mezője, és a jobb alsó sarkában látható “…” ikonra kattintva sok egyéb funkció is elérhető (beilleszthető kép, hang, videó, link, lehet rajzolni, stb.).

  

padlet1

Bejegyzések létrehozása

 

A bejegyzést a jobb felső sarkán lévő “…” ikonnal színezhetjük, másolhatjuk, törölhetjük, hátra vagy előre küldhetjük egy másik bejegyzéshez képest, illetve (vászon sablonban) összeköthetjük egy másik bejegyzéssel.

 

A padlet jobb felső sarkában a “Megosztás”-ra kattintva hozzáadhatunk embereket a padletünkhöz, és itt találjuk a megosztható linket is. A megosztáson belül az “adatvédelem módosítása”-ra kattintva megadhatjuk, hogy mások hogyan találhatják meg a padletünket, a látogatói engedélyek között pedig dönthetünk arról is, hogy a látogatók milyen mértékig szerkeszthetik azt.

 

padlet3

A padlet megosztása másokkal

 

A sokféle sablonnak és funkciónak köszönhetően a Padlet nagyon kreatívan használható eszköz. A jegyzetelésen és ezek rendezgetésén kívül sok egyéb tevékenységet is végezhetünk rajta: a Közélet Iskolájánál szolgált már közösségi találkozó beszélgetős játékának eszközeként, és a Szerveződj! aktivista társasjátékunk első online játszható verzióját is itt alkottuk meg.

Ez a cikk egy kéziköny részlete. A teljes kiadványért kattints ide:

Hogyan beszélgessünk jól a online térben? – Kézikönyv online találkozók szervezéséhez és moderálásához

Megosztás Facebookon
Egy közösségi tér munkatársaként látogattam el a műhelyfoglalkozásra, és bár alapvetően tisztában voltam a ciklikusság koncepciójával, nagyon érdekelt, hogy szervezeti szinten ez a szemlélet hogyan tud megvalósulni.    Az alkalom...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás