Barion Pixel

Tudástár

Továbbfejesztettük a Közélet Iskolája saját készítésű társasjátékát, így három új kiegészítő is ingyenesen elérhető hozzá! Ide kattintva találsz több információt a Szeveződj! társasjátékról. 

12 új ügykártya

Az ügykártyák problémák, aktuális ügyek, amelyek mentén a játékosok szerveződni kezdenek. Most az eredeti 12 ügy mellé újabb paklit alkottunk. Több olyan témát is beemeltünk, amely az elmúlt időszakban különösen aktuális volt Magyarországon és világszerte: például felmerül a digitális oktatás, a járványügyi lezárás, valamint az azonos neműek örökbefogadásának kérdése is. Ha korábban megrendelted vagy letöltötted a játékot, akkor az új ügyek plusz színt és nagyobb újrajátszhatóságot hoznak a játékba. Az ügykártyákat Kovács Vera illusztrálta. 

Hogyan szerezd be?

Rendeld meg!

Ha színes, vastag és profin nyomtatott kártyákra vágysz, amit jó kézbe venni, akkor rendeld meg tőlünk a kiegészítőt a kozeletiskolaja@gmail.com címen, melyet postán elküldünk vagy személyesen átvehetsz az Auróra közösségi házban. A kiegészítő paklinak nincs fix ára, azonban örömmel vesszük, ha (az esetleges postaköltségen felül) adománnyal támogatod a Közélet Iskolája munkáját. Az ajánlott támogatói adomány 1000 forint. 

Töltsd le! 

Nyomtatható formában is letölthető a kiegészítő pakli. A nyomtatási instrukciókat itt találod

Ha tetszett, akkor nagyon hálásak vagyunk, ha bármekkora összeggel támogatod, hogy minél több hátrányos helyzetű emberhez el tudjuk vinni a Szerveződj! játékot. Támogass ide kattintva!

Activity kártyák

Tapasztalatink szerint társas előtt érdemes könnyedebb játékokkal elindítani a gondolkodást az érdekvédelemről, hogy utána hatékonyabban menjen a szerveződés a társas keretein belül. Egy bevált játékunk a japán activity. Ehhez olyan fogalmakat, tevékenységeket gyűjtöttünk, amelyek egy aktivista kampány alapját képezik. Ha átvesszük játékos formában ezeket a szavakat, akkor a játékosoknak garantáltan könnyebb dolguk lesz a Szerveződj! során.

Hogyan szerezd be?

Ezt a kiegészítőt nem áruljuk előre nyomtatva kártya formájában, így az activity kártyákat magadnak tudod kinyomtatni. 

Hogy kell játszani? 

– A résztvevőket két csapatra osztjuk. Az activity kártyákat összehajtva vagy lefordítva egy tálba, dobozba helyezzük.

– A kezdő játékos kiáll a többiek elé, majd egy perc alatt minél több papírra írt szót/kifejezést kell körülírnia a csapatának. A másik csapat nem találgathat. Passzolni is lehet egy szót, ekkor vissza kerül a dobozba. A sikeresen elmondott szavakat a csapat megtartja.

– A másik csapat küldi az első játékosát akinek ugyanez lesz a feladata. Minden körben új csapattag áll ki magyarázni.

– Ha elfogy az összes papír, akkor összeszámoljuk, hogy melyik csapat szerzett több pontot (azaz kinél van több cetli.) Ez után az összes papírt visszatesszük a dobozba. 

– A második forduló ugyanilyen módon fog zajlani ugyanezekkel a szavakkal, csak most nem beszélni fognak a játékosok, hanem mutogatni egy-egy percben. Ez nehezebb feladat, ám már minden szó elhangzott korábban. 

– A harmadik forduló csupán abban tér el a korábbitól, hogy itt a játékosok nem mutogatnak, hanem csupán egyetlen szót mondhatnak, amivel a kihúzott papírra utalnak. Ez a szó nem lehet részben sem a papíron szereplő szó. (Például, ha valaki az aktivizmus szót húzta, nem mondhatja azt, hogy aktív, hanem helyette mondhatja azt, hogy tüntető). Ez a forduló már elég nehéz lenne, ám eddigre a szavak kétszer elhangzottak, így a játékosok emlékezni fognak rá. 

– A játék végén összesítjük a három fordulóban szerzett pontokat és megtapsoljuk a nyertes csapatot.

Természetesen ha kevesebb időnk van, akkor lehet csak az első fordulót játszani.

Videók

Három videót forgattunk a játékhoz. Ha szívesebben tanulnád meg a szabályokat profi játékmesterektől a játékszabály helyett, akkor neked való a szabálymagyarázó videó:

Ha a társasjáték célja és hangulata érdekel, akkor ez a rövid videó bemutatja: 

Ha az érdekel, hogy mi van a Szerveződj! dobozában, akkor ezt nézd meg:

_____________

A játékkal kapcsolatos kérdéseket, felkéréseket, megjegyzéseket, ötleteket várjuk a kozeletiskolaja@gmail.com címre. 

Share on facebook
Megosztás Facebookon
Képzésünk utolsó szakaszába léptünk péntek reggel. Márciusi találkozásunk óta sok minden történt velünk, de abban biztosak lehettünk, hogy jó lesz újra együtt lenni. Kezdésként, a csoportösszhang gyors megtalálása után, az...
Az utóbbi időben mindig megfogadom, hogy hétvégén már nem fogok menni sehova, mert nagyon sokat dolgozom, de Magyarországon mozgalomról nem tudok, hogy máshol is lehetne tanulni, unikum az ország képzési...

Támogasd a munkánkat és
legyél részese a változásnak!

Támogatod, hogy egy igazságos országban éljünk, ahol mindenkinek megvan a tudása és képessége ahhoz, hogy kiálljon az érdekeiért

Segíted a magyarországi mozgalmi és civil szféra fejlődését

Hozzájárulsz ahhoz, hogy a képzéseink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek

0
Skip to content